Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

söndag 10 augusti 2014

Åsas frågelåda.

Jag älskar när jag får frågor om mitt skrivande. Med tanke på att jag säljer en och annan bok så är det alltför sällan, tycker jag.
Alltså, heja Susanne, som igår frågade om jag skickade mina manus till flera förlag och om jag hade blivit refuserad. 

Mitt första manus var Casanovas kvinna. En story som jag visste att jag var ensam om, men det är ju inte alltid det räcker.
Jag skickade det till två förlag; Kalla kulor och Forum (faktiskt.)
Inom bara ett par veckor hörde Kalla kulor av sig, och efter ytterligare två var det klart.
Forum hörde av sig med en standardrefusering en månad senare, men det brydde jag mig förstås inte om ett dugg.

Sonjas sista vilja, skickade jag först enbart till Bra Böcker, eftersom jag har en väninna som jobbade där och som hade frågat om de fick se manuset före någon annan. 

Hon i sin tur lämnade det till en förläggare, och när han läste alldeles för sakta (för mig som studsade av nervositet) så skickade jag det också till Norstedts. 

Då blev det fart på BBB och vi hann skriva avtal innan jag fick en refusering från Norstedts, (standard med ett datum som var satt till och med innan de fick manuset). Återigen behövde jag inte bry mig, jag var jätteglad för att Bra Böcker skulle ge ut Sonjas sista vilja och sedan Sonjas hemlighet.


När så förlaget la ned verksamheten blev det bekymmersamt. Vad skulle jag göra nu? Jag hade förstått att ett nytt förlag säkerligen inte var intresserad av att ge ut tredje delen av Sonja, så jag påbörjade ett nytt manus; En liten värld.


Eftersom mitt andra intresse, utöver att skriva böcker, är att stå på en scen och prata om dem, var jag inbjuden att föreläsa på Bokens dag i Karlskoga. 

I publiken satt en förläggare från Forum. Hon gillade det hon hörde och såg av mig på scenen (och troligtvis att det var lång kö till min signering), och skaffade mina två Sonjor som hon åkte hem och läste. Sedan ringde hon mig ett par dagar senare och bjöd på lunch.
Vi bestämde att hon skulle få läsa manuset till En liten värld, när jag hade skrivit klart det en månad senare, i slutet av december 2012.

I början av januari ringde hon och sa Forum gärna ville ge ut min bok.

Och närmare 30 tusen böcker senare är det en rätt bra historia.

Så. Två refuser men samtidigt antagen. 

Här tänkte jag skriva något  ödmjukt (?) om tur, men jag tog bort det.
Jag har banne jobbat, offrat och slitit som ett djur för varje bok.
Fy satan vad jag har jobbat.
Tur?
Bah!

Och Susanne; tack för frågan och lycka till!







10 kommentarer:

Spader Madame sa...

Bra svarat! Tur har man så klart ibland, men här har det slitits hårt. Bra jobbat, Åsa!

Åsa Hellberg sa...

Tack Spader, och vad ROLIGT att höra ifrån dig!

Unknown sa...

Tack för att du jobbat och slitit så! Böckerna är toppen :)
Ha en skön söndag.

Susanne Jonsson sa...

Åh tusen tack för ditt svar!!! Vad glad jag blir av att du tog dig tid att svara fast jag vet att du är mitt uppe i redigering av "Sara".
Det är klart att det inte är tur att du blivit utgiven!! Vem fasen har påstått det??? De kan inte ha provat skriva en bok i alla fall. Det är ett sjutusan till slit, precis som du säger... så nu går jag omkring dagarna i ända och håller tummarna för mitt manus hos förlagen (jo jag skickade till fler än ett) förutom de stunder jag skriver på min nästa bok :)

Kati sa...

Vad kul att höra din historia! :) Tack för att du delade med dig.

Åsa Hellberg sa...

Tack!

Susanne; det är ingen som har sagt att jag har haft tur, i alla fall inte högt:). Däremot ligger det nära för mig själv (och kanske för andra kvinnor) att ursäkta framgång, och det ska jag sluta med.

Simona sa...

Bra inlägg, tycker jag!

(Och trettiotusen, jag dööör vad coolt)

Anonym sa...

Hej Åsa!
Träffade dig på Strand Hotell i lilla Borgholm då Borgholmsbokhandel hade författarkväll.
När jag hörde dig prata och den glädjen som du gav oss i rummet kände jag att jag måste läsa din bok. Men dagarna har rullat på och i först i torsdags öppnade jag En liten värld..... och den var helt underbar :-)
Det stämde som du sa till mig att jag behövde den boken, och det blev verkligen mycket kärlek.
Tack för en jättebra bok.

Hälsningar Anna-Karin från Öland

Åsa Hellberg sa...

Simona; tack!

Anna-Karin; tusen tack, vad glad jag är att boken passade dig!

Agneta sa...

Tumme upp! :)