Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

onsdag 13 augusti 2014

Jag kan på riktigt

snöa in på grejer.
Till exempel min elräkning.

När jag bodde i min gamla lägenhet, den jag sålde, hade jag bekymmer för att jag tyckte att den var så hög. Alltså elräkningen, inte lägenheten.
Förvisso hade vi 1700 datorer, 33 tv-apparater och alltmöjligt, alltmöjligt som stod påslagna jämt, men ändå.

Handdukstorken var en tjuv, kom jag på, och med att ha den avstängd tjänade jag nog trehundra hundra varje år. Jag bytte ut alla lampor; ytterligare en hundring eller så. Med små små detaljer kom jag ned i summor som fortfarande var för höga, men som jag hel enkelt var tvungen att leva med.
Utan min teve blir det inga böcker.
Punkt.

Här, i nya lägenheten, är räkningarna alldeles normala. Trots att vi använder våra elektriska prylar lika mycket.
Förbrukningen här är en tredjedel lägre än i gamla lägenheten. Det måste vara kylskåpet. Och spisen. Nytt drar mindre.

Jag smackar i alla fall förtjust och tänker klänning, så småningom.
Om jag fortsätter vara lika insnöad på mitt andra sparobjekt, bensinpriset, som jag är just nu (och som Nisse skakar på huvudet åt), kanske jag kan tjäna 25 kronor per tank där även fortsättningsvis. Det blir också en klänning till sist.

Det var områdena jag är petnoga med.
Två stycken.
Av alla som finns att vara noggrann med.
Snåljåp kan man verkligen inte kalla mig.

(Såg ni hur snyggt coach Hellberg gjorde det sista? Hon kallade sig själv inte snål, istället för en slösamaja. Hur skicklig är hon inte, den kvinnan.)





2 kommentarer:

Izabella sa...

Jag tänker i skor... Om man nu inte skulle behöva ha två bilar, tänk hur många fler par skor jag kunde kosta på mig :-)

Åsa Hellberg sa...

Izabella:)