Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

onsdag 3 december 2014

Jaja, Kepler ska tydligen stavas

med ett p.
Det borde jag kanske klara att stava. Andra ord är svårare, som exklusiv. Jag vill gärna ha med ett c där någonstans. Abonnera är också tricky. Dubbelkonsonanterna är på fel ställe, om ni frågar mig.

Men man blir inte författare för att man är bra på att stava, man blir det för att man är bra på att berätta en historia. Och stavning kan man få hjälp med (tack och lov), historieberättandet får man däremot fixa själv.

Jag längtar efter att få läsa Toscana tur & retur, igen.
Nästa fredag ska jag gå igenom manuset med min redaktör, och sedan har jag helgerna på mig för att föra in alla korrigeringar.

Det är fantastiskt att ha en förläggare och redaktör som nagelfar ens manus. Att inte få många påpekanden betyder faktiskt inte att det är bra, det kan också vara så att man inte har en särskilt bra redaktör. Det finns många exempel på det.
Kerstin är grym (Simona kan intyga det) och inget slipper igenom hennes granskning. Hurra, för det.

I morgon är det författarmiddag för fjärde året i rad, för tredje året bara tjejer.
Det kan hända att jag sätter på mig min finaste klänning.
Eller rödaste byxdress.
Man måste i alla fall vara lite fin i sådant fantastiskt sällskap.

Nu ska jag måla naglar!


4 kommentarer:

Anette sa...

När jag funderar på om jag skulle klara författandet så tänker jag på grammatiken. Får/köper man hjälp även med det om man känner tveksamheter? Hur funkar sån't i "författarvärlden"?

Åsa Hellberg sa...

Jag tänker aldrig själv på grammatik på det viset, jag skriver bara. Jag tror att jag har en inbyggd känsla.
Men om det skulle finnas grammatiska fel så skulle min redaktör se det.

Om man är opublicerad så ska det vara jättebra att anlita en skrivcoach, sägs det.
Av en sådan får man säkert hjälp med sådant som grammatik också!

Simona sa...

Kerstin KAN vara Sveriges bästa redaktör.

Åsa Hellberg sa...

Ja. Och hon är vår. Är det inte fantastiskt!