Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

onsdag 7 januari 2015

Någon slags halvtid,

och jag har fått ihop en sida kanske.
Men det är okej för jag har knåpat ihop ett helt synopsis (alltså en kort presentation av manuset), och det gör jag sällan innan jag är helt klar. Och nu är jag långt därifrån, men har ändå tillräcklig koll för att dra de stora linjerna. Det har jag vanligtvis inte.
Alltså är jag nöjd so far, eftersom dagsmål ju faktiskt kan och måste revideras emellanåt.

Så. Vad innehåller då ett synopsis?
Egentligen vet jag inte hur andra gör, men jag presenterar huvudpersonerna, deras inbördes relationer och vilka utmaningar de står inför och vad som driver dem hit eller dit. Varför de beter sig som de gör berättar jag inte i mitt synopsis (men förstås i manuset.)

Därefter berättar jag övergripande om handlingen.
I mina böcker vet man att det slutar lyckligt, men inte hur, och det är min utmaning att dels variera det, men också skapa nya problem i bok för bok.
I synopsiset presenterar jag problemen men inte lösningarna.
I den här versionen alltså.

Sedan beskriver jag hur jag har tänkt mig upplägget (till exempel vartannat kapitel han och hon).
I det nya manuset Gloria gör jag något som för mig är nytt och det ser jag också till att presentera eftersom den här versionen är till mitt förlag och till min agent, inte någon annan.

Det blev ungefär tre sidor.
Och en låt.

Men den tänker jag inte säga mer om här.
Moahahaha.


4 kommentarer:

Sofia Fritzson sa...

Intressant att läsa! Kul att du delar med dig :)

Kati sa...

Kul att höra hur du lägger upp det. Synopsisskrivande kan vara rätt roligt faktiskt. Och vilken idé att ha med en låt! :-)

Kati sa...

PS grattis till Frankrike! Jättefint omslag och titel!

Åsa Hellberg sa...

Sofia tack!
Kati tack!