Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

tisdag 10 mars 2015

Akademibokhandeln Center Syd,

vi pratar Skåne, kallade mig drottning av svensk Lady-lit.
Well, det är väl en fin beskrivning. Hellre Lady-lit än Hen-lit.
Man kan förstås kalla det Women´s lit också.
Eller Romantisk komedi.

Det viktigaste är kanske inte att markera att det är litteratur för kvinnor?
Inte ens att det är OM kvinnor.
AV kvinnor?
Eller?
Är det viktigt att könsidentifiera en bok?

(Jag vet inte vad man kallar mäns romantiska böcker. Bok, antar jag. Eller "djuplodande analys av ett möte mellan två människor.")

Idag ska jag åka till Sundsvall och bo på fint hotell.
Knaust.
Det har en trappa som borde skrivas in i en roman.



13 kommentarer:

Simona sa...

Åh. Knaust.
Lycka till!

Unknown sa...

Åh! Läste Center Syd o trodde du skulle komma ner hit... :-(

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ezter sa...

Trodde också du skulle till Center Syd!

Snäckskalsdalen. sa...

Oh, du får bo på Knaust! Jag har alltid önskat mig den trappan i ett litet timmerhus i skogen, jag tycker det skulle vara det ultimata boendet.

Och jag är bara så trött på att skilja feministiskt och manligt, jag orkar inte ens läsa om sånt längre.

Beror kanske på att jag aldrig upplevt någon skillnad varken för mig själv eller sett i ett par generationer tillbaka, där har det alltid varit otroligt lika och ingen har någonsin pratat om det, det har bara varit självklart.

Så jag håller med dig och min Omgivning skulle med lätthet ta och läsa dina böcker utan att ens bry sig om vad dom är kategoriserade som.

Trams!

En bok är en bok är en bok!

Så.

Kramar

Sofia Fritzson sa...

Wow, vilken trappa! Ha det så bra!

Anonym sa...

Hoppas du får det lika trevligt som det ser ut.
Nu har jag fått Toscana... det blir nog mycket läsa i helgen. :)
Sanna

Anna sa...

Åh jag hade missat att Toscanaboken är klar ... Hur kunde jag ?;) fullkomligt älskar Sonjaböckerna och En liten värld så nu har jag enny högtidsstund framför mig förstår jag :) Tack!!! kram Anna

Kati sa...

Jag tror inte det är viktigt att könsidentifiera en bok, men samtidigt förstår jag inte varför man ska behöva få skit om man väljer att göra det. Det är inte jag som medvetet stänger ute någon, bara att jag har en viss idé om vilka målgruppen är. Och måste man verkligen skriva böcker som passar precis alla? Vad är det för fel i att vända sig till en specifik grupp av läsare? Det är ju samma sak som om någon skulle anklaga en skräckförfattare för att utestänga romanceläsarna genom att skriva på ett visst sätt som tilltalar den tilltänkta målgruppen.

Åsa Hellberg sa...

Marie; hoppas en annan gång!

Åsa Hellberg sa...

Kati: Det är absolut inte fel, men ser du någonsin att mäns litteratur könsbestäms på samma sätt?
Genre har jag inga problem med alls.

Kati sa...

Nej, och jag är tveksam till om det FINNS någon specifik manslitteratur? Annat än Lad lit då, kanske, men jag undrar om inte många kvinnor läser dem med? ;) Vi har ju tex inga problem med att läsa böcker med män i huvudrollen som dealar med manliga problem (vad det nu kan vara) medan jag tror få män skulle vara intresserade av att göra det omvända. Varför är det så egentligen?

Åsa Hellberg sa...

Well, it´s a maaaaans world:)