Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

måndag 24 augusti 2015

Men har vi pratat om att det kommer ut en ny Milleniumbok snart?

Ett spännande projekt, tycker jag.
Hur har förlaget resonerat?
Hur fria händer har David Lagercrantz fått när det gäller huvudkaraktärerna?
Hur fördelas inkomsterna för boken mellan Lagercrantz och Stieg Larssons efterlevande? Har de "leasat" ut karaktärerna, eller hur går det där till?
Någon av er som vet?

Hur gjorde Sjöwall/Wahlö med Beck och gänget när de blev filmer som inte längre baserades på böckerna? Man använder ju karaktärerna precis på samma sätt som man gör i Läckbergsfilmerna (där har ju hon berättat att hon har engagerat sig, däremot har hon inte skrivit manus.)

Och är Lagercrantzprojektet alls okej?
Personligen tycker jag att det är lite spännande.
Vad öppnar det för?

Tänk om någon skulle vilja skriva fler Sonjor om när jag kolar vippen.
Vem bestämmer om det ska ske? Förlaget som har rättigheterna några år till, har de rättigheterna till min karaktärer också?
Är karaktärerna på något sätt skyddade, eller skulle vem som helst kunna skriva en tredje bok?
Är det Jonathan som arvinge som bestämmer?

Jag borde kanske kolla det.

2 kommentarer:

Robert W sa...

Jag tycker att det är lite märkligt att överlåta Lisbeth Salander till en annan författare. Men förlaget behöver väl en ny kassako. Den är redan tryckt på mängder av språk, så den är ju verkligen hajpad som det visst heter på modern svenska.
Jag håller på att läsa Vilhelm Mobergs utvandrarserie, som innehåller fyra böcker. Hmm, jag kanske ska fråga förlaget om de vill att jag skriver en femte del...

Åsa Hellberg sa...

Tja, varför inte?
Borta med vinden fick en fortsättning. Stolthet & fördom också!