Mina föreläsningar.

VAD JAG GÖR UNDER FÖRFATTARBESÖKEN

Föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman. De slitsamma åren. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär.

För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek.

Bokning sker via Författarcentrum.Åsas vårplaner 2018

Januari

26:e Författardagen, genom Författarcentrum.
29:e Hylte folkbibliotek Hyltebruk

Februari
27 :e, Flens bibliotek.

Mars
Lördag 3:e Arboga bibliotek
Lördag 17:e Hageby bibliotek Norrköping
Lördag 24:e Gislaveds bibliotek

Maj
14:e till 31:a SEMESTER. Wohoo!


onsdag 14 oktober 2015

Hen.

Jag fick ett påpekande om hen, i en kommentar till mitt förra inlägg.

Det här har jag klippt från Transbloggen, som säger det bäst i ett inlägg från 2013.

"Vi i RFSL Ungdom har ju väldigt länge använt oss av ordet "hen". Under det senaste året har "hen" hamnat på tapeten och diskuterats flitigt. Oftast har diskussionen i media handlat om att "hen" kan användas istället för att säga "han eller hon". Det är jättefint att många fler verkar har fått upp ögonen för att språket kan förändra vår syn på världen, på kön och kroppar. Däremot glöms det tyvärr ofta bort att "hen" också är ett pronomen som väldigt många identifierar sig med, på samma sätt som många ser sig som "hon" eller "han". Det är så vi oftast använder ordet i RFSL Ungdom: vid pronomenrundor får deltagarna t.ex. berätta vilket pronomen de föredrar, för att alla ska kunna bli väl bemötta och kallade det de själva vill. "
Det är därför hen är så fantastiskt. 
Jag tycker att vi som aldrig har tvingats ens tänka tanken på var vi hör hemma, eller behövt kämpa för att få en inte alltid så varm omgivning att acceptera oss, ska jubla och säga äntligen slipper du kämpa för något som jag själv alltid har tagit fullkomligt för givet. 
Att det sedan är användbart i dagligt tal är toppen. Ju mer vi använder ordet desto bättre, tänker jag.
Jag kommer absolut att använda det där det passar bäst, både här och i mina böcker. För mig är det alldeles självklart och odiskutabelt. 

20 kommentarer:

Ezter sa...

Jag kommer aldrig att använda det. Tycker inte alls om det! Tur vi är olika...

Åsa Hellberg sa...

Hur kan man inte tycka om något som betyder så oerhört mycket för många? Särskilt ungdomar.

Det har jag så svårt att förstå.

Simona sa...

Tack att du tar upp det. De som väljer bort ordet väljer ju också att exkludera några sv vårt sanhälles mest utsatta människor.

Åsa Hellberg sa...

Ja, precis min åsikt!

Ezter sa...

Tycker inte man väljer bort någon för det. Har svårt för ordet.

Anonym sa...

Hear hear! Hen behövs!

/MoM

Åsa Hellberg sa...

MoM !!!

suziluz sa...

Strålande och inkluderande ord! Och att man dessutom slipper säga "han eller hon"och kan gå på det kortare men lika talande hen när man inte vet vilket det blir tycker jag bara är en bonus.

Åsa Hellberg sa...

Sanna; jag håller förstås med!

Elisabet Nielsen sa...

Får erkänna att hen är en språklig stötesten för mig. Jag förstår att många känner ett behov av ordet och respekterar det.

Men använda det själv? Nej. Bara tanken ger mig en känsla av att värsta huvudvärksattacken är på väg.

Det innebär inte att jag inte har förståelse för människor som kämpar med sin identitet. Det innebär bara att någon hjärnvindling i min hjärna inte förmår vrida sig åt politiskt korrekt håll av lingvistiskt/logiska skäl utan att riskera att spränga ett blodkärl i hjärnan. Det innebär också att böcker och texter i henform kommer att läggas åt sida/väljas bort av samma skäl.

Förmodligen är det ett karaktärsmässigt och medmänskligt tillkortakommande, men då får det väl vara det då. Man har bara en hjärna, man måste vara rädd om den.

Åsa Hellberg sa...

Elisabeth; det är inte politisk korrekthet vi pratar om, utan först och främst medmänsklighet. Och sunt förnuft.

Cicci H sa...

Jag tycker hen är jättebra och praktiskt!

Åsa Hellberg sa...

Cicci; ja, visst är det!

Nica sa...

Hur kan man vara rädd för ett ord som bara förenklar och förbättrar? Eller jag förstår faktiskt inte hur man kan säga "Nä, jag tycker inte om det" om just det här ordet.
Det handlar inte om något infekterat och rasistiskt som t ex N-wordet (som vissa MÅHÅSTE få säga om vissa sötsaker, för attdethardealltidgjort) eller ett svärord, eller ett ord som förminskar någon.
Jag blir mest lite, hur ska jag säga... förundrad över att man reagerar över ett ord som äntligen gör det otroligt lätt att slippa markera kön.
Och om man nu inte vill vara företrädare för de som inte har valt, eller vill välja kön, så är det ju ett fantastisk litet ord - bara rent text-mässigt.
Och jag ska också till frissan! På fredag. Och om hen är en hon eller han är totalt oviktigt.
Hen är en frisör!
Första gången jag kommenterar, tror jag. Men det var väl på tiden! Tack för dina ord, läser dig ofta.

Åsa Hellberg sa...

Nica; det var verkligen på tiden! :)
Och jag håller med om allt!

cyndi sa...

Att INTE använda hen är ju gubbigt och hemskt bakåtsträvande.
Många kommuner har inför hen i sina protokoll och handlingar.
Praktiskt. Medmänskligt. Bra på alla sätt och vis.
Och språket förändras.
Det har det alltid gjort.
Häng med alla språkbromsare.
Det är ju en förändring till det bättre.
Mycket bättre.

(Jag översätter böcker.
Mest vuxenböcker som används i utbildning. Bestämde mig för att använda hen i förrförra bocken.
Fick tillbaka. Ändra."Vi är inte redo än", sa förlaget. Boken ska användas i lärarutbildning. Jag fortsätter tjata. Jag ska använda citatet från RFSL i fortsättningen.
Så. Hjälp till att trycka på.
Förlag måste väl också hänga med.)

Linas drake sa...

Jag tycker att det är ett bra tillskott till det svenska språket, men förstår även de som har svårt för det, eftersom det faktiskt är ett nyskapande ord. Det har inte funnits något liknande förut. Men det behövs verkligen. Tror att de flesta har aversioner mot något eller några ord, ord som man instinktivt ogillar, men i hen-frågan tror jag att det växer bort. På samma sätt som massor säkert tyckte illa om du-reformen.

Något jag däremot ogillar är när folk går ut med att de inte tänker läsa om det eller det ordet finns med. Konstnärlig frihet tack!!! Orden är jätteviktiga och det är de som gör författaren (ja, och givetvis är idéerna bra också då...:-D). Dessutom förändras, som cyndi sa, språket hela tiden och författare med det. Ett hen-ord kommer alla att vänja sig vid tror jag. Bara att det tar tid.

Åsa Hellberg sa...

Cyndi, tack!

Lina; tack!

Robert W sa...

Jag använder mig aldrig av ordet "hen" men kan ändå förstå hur de menar. Jag tror dock att det som gör att det blir lite infekterat ibland är att ordet kommit uppifrån. Det är de besuttna som talar om för underklassen att de SKA säga hen och att de INTE FÅR säga negerboll.

Robert W sa...

Skulle stå: "hur de på transbloggen menar"