Mina föreläsningar.

VAD JAG GÖR UNDER FÖRFATTARBESÖKEN

Föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman. De slitsamma åren. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär.

För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek.

Bokning sker via Författarcentrum.Åsas vårplaner 2018

Januari

26:e Författardagen, genom Författarcentrum.
29:e Hylte folkbibliotek Hyltebruk

Februari
27 :e, Flens bibliotek.

Mars
Lördag 3:e Arboga bibliotek
Lördag 17:e Hageby bibliotek Norrköping
Lördag 24:e Gislaveds bibliotek

Maj
14:e till 31:a SEMESTER. Wohoo!


lördag 9 januari 2016

Falck, Nisse

och nytt batteri, i den ordningen blev det fixat och nu startar Fårdan igen.
Det betyder att efter träningen i morgon förmiddag, kan jag fixa kattsand som är alldeles för tungt att bära med sig om man åker buss.
Hurra!

En helt annan sak: Jag fick ett blodtrycksfall tidigare idag (tror jag i alla fall.) Satt vid köksbordet (efter frukost och avsopandet av snö från bilen) och rätade bara på ryggen så började det kännas jättekonstigt i huvudet, det var snurrigt som om jag skulle svimma (vilket jag aldrig har gjort).
Snabbt lutade jag mig framåt och då pulserade hela huvudet ett tag innan jag kände att det var okej att resa på mig.
Lite läskigt, men efter det kände inte av det ett enda dugg.

Har ni fått det någon gång?
Goda råd önskas (ja, jag vet. Det är helt unikt på den här bloggen.)

(Jag var ju yr en förmiddag häromsistens också, men det här var mycket kraftigare och med mer avtuppandekänsla, om ni fattar vad jag menar.)


5 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Jag är ju kvick på att ge goda råd så här kommer ett. Till. Fastän mitt förra blev nedsablat. Typ. Men inte ger jag mig så lätt inte.
Gå till doktorn och berätta så får du säkert ta lite prover och blodtryck och sånt. Det är bra att göra det när sånt här händer. Och händer gör det när man blir lite äldre.....ojjj, va sa jag nu......jag tror i alla fall att det är så. Så, iväg med dig! En gång för mycket är bättre än en gång för lite.
Om inte annat så tänk på alla dina läsare, dom vill ha en frisk och alert författare!

Elisabet Nielsen sa...

Nu vet jag ju inte om du har högt (eller lågt) blodtryck sedan tidigare eller någon form av blodtrycksmedicin men om det här är första gången (nå, andra) det händer så kontakta din vårdcentral och få blodtrycket kollat så snart som möjligt. Om du har högt/lågt blodtryck och medicin emot det, kontakta ändå vårdcentralen och kolla blodtrycket - medicinen eller doseringen kan behöva justeras åt något håll. Det är viktigt att följa upp, mamma hamnade under sina över fyrtio år med blodtrycksmediciner flera gånger i otakt med sina mediciner (ofta med yrselanfall som följd) och fick prova ut nya doseringar eller nya mediciner.

Någonting annat, mer huskursbetonat, som brukar hjälpa mig är att hålla något kallt mot nacken/bakhuvudet. T ex några isbitar inknutna i en näsduk (eller i tån på en ren strumpa), en kylklamp eller rent av, vid ett tillfälle, när ingenting annat fanns att tillgå, en snöboll. Om inte annat piggar det upp.

Petra Rosenberg sa...

Susade det i öronen samtidigt? Fick du några "stjärnor" i ögonen? Började det svartna för ögonen?

Jag har problem med lågt blodtryck. Innan jag ska resa mig upp så sätter jag mig alltid och trampar i golvet några ggr innan jag reser mig för att sätta igång blodtrycket. Viktigt att dricka mycket vatten (minst 1,5 liter per dygn). Om det känns som som ett bltr-fall är på gång så gäller det att hålla i sig, helst sätta sig ner framåtlutad med huvudet mellan knäna eller lägga sig ner med benen upp i luften. Undvik hastiga lägesändringar. Jag tycker att du ska kontakta din vårdcentral och be att få komma och kontrollera blodtrycket: Tyvärr får de flesta kvinnor i din ålder problem med blodtrycket. Om det är lågt så är det som jag skrev ovan. Är det högt kan det också susa i öronen och ofta får man ett hårt tryck i huvudet och huvudvärk. Svullnad av fötter och underben kan också vars tecken på problem med blodtrycket.

Men som sagt, kontakta din vårdcentral. Det är viktigt att få igång behandling om blodtrycket är för högt. Är det för lågt så gäller det att låra sig att styra undan fallen. Exempelvis genom stt röra sig med, fär rörelse ökar blodtrycket.

Åsa Hellberg sa...

Petra, nej, inget sus men det kändes som om synfältet krympte och när jag lutade mig framåt med huvudet mellan benet kändes det som om trycket i huvudet var högt.
Tusen tack för era rekommendationer, jag ska boka en tid redan på måndag.

Agneta sa...

Två gånger har jag svimmat efter att ha rest mig för fort. Betydligt fler gånger har det dansat svarta prickar i synfältet. Nu är jag oftast beredd att böja fram huvudet så fort det börjar svartna. Det känns konstigt i huvudet när man svimmar, eller är nära att svimma.

Och ja, jag har lågt blodtryck.