Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

måndag 8 februari 2016

Visst älskar vi när människor som faktiskt vet bäst

slår näven i bordet.
Här är det bakterieprofessorn Agnes Wold som tipsar om grejer vi kan glömma.
Bland annat det här.

"Nej, det är väldigt olämpligt att hålla på med andningsövningar, man blir bara yr i huvudet. Det är koldioxidhalten som styr andningen, inte syret som folk tror. 
Du kan inte få in mer syre genom att andas mer. Om man andas för mycket kan det i stället leda till hyperventilation och efter ett tag börjar det sticka runt munnen och man får muskelsammandragningar."

Detta är svaret på varför jag aldrig har kunna "fokusera på andningen" när jag har gjort försök att meditera.
Tack för det, professorn.

Nu ska jag kolla ett par grejer och sedan skriva.
Wohoo.


4 kommentarer:

Agneta sa...

Andas i fyrkant, sa en terapeut till mig för flera år sedan. Slutade med att jag nästan fick panik av andnöd.

Hon är bra, Agnes, men jag håller inte med henne om att vattenbrist inte ger huvudvärk. (Vi hade en intressant diskussion om just det på twitter för ett tag sen.) :)

Anonym sa...

Vad jag fattat när jag mediterar så avser man att med fokusera på andningen så skall man bara följa och "iaktta" sina andetag. Alltså inte på något sätt kontrollera eller förändra - bara följa med.
/ Stina

Åsa Hellberg sa...

Agneta; !!

Stina, det är säkert så. Men in genom näsan och ut genom munnen får mig ur andningsbalans:) och tror inte att jag är skapt för just meditation kanske.

cyndi sa...

Ja hon hade mycket intressant att säga Agnes.