Mina föreläsningar.

VAD JAG GÖR UNDER FÖRFATTARBESÖKEN

Föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman. De slitsamma åren. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär.

För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek.

Bokning sker via Författarcentrum.Åsas vårplaner 2018

Januari

26:e Författardagen, genom Författarcentrum.
29:e Hylte folkbibliotek Hyltebruk

Februari
27 :e, Flens bibliotek.

Mars
Lördag 3:e Arboga bibliotek
Lördag 17:e Hageby bibliotek Norrköping
Lördag 24:e Gislaveds bibliotek

Maj
14:e till 31:a SEMESTER. Wohoo!


söndag 14 augusti 2016

Jag såg Johan Rockström på tv igår,

ni vet klimatforskaren.

Läskigt, med vilken fart vi förstör vår planet.
I Sverige är vi förhållandevis duktiga på biobränslen, sopsortering och bilar som går på alternativa drivmedel, men när ett kilo nötkött motsvarar 15 mils bilkörning - och vi är Europas största nötsköttskonsumenter - så tar det ena ut det andra till sist ändå.

Jag hörde också en del av Stordalens sommarprat (jag tror det var där eller så har jag läst det), där hon pratar om importerad ekologi vs. närodlat.
Mycket intressant.
Vilket är det bästa valet egentligen.

Här är siffror på just kött som visar att finns grader i helvetet:

FN:s livsmedelsorgan FAO beskriver boskapssektorn i världen som ett större klimatproblem än alla transporter – med både bil och flyg tillsammans.
Nötkött
  • Jordbruksverkets rapport ”hållbar köttkonsumtion” från 2013 beskriver att olika forskningsrapporter kring just nötkött landar i utsläpp på motsvarande 15 till 40 kilo koldioxid per kilo kött. Genomsnittet ligger runt 26 kilo. Det betyder att ett kilo kött är som tio liter bensin, eller som att köra en snål dieselbil i 20 mil.
Får och lamm
  • Kött från får och lamm, som också idisslar, ger nästan lika höga utsläpp som nötkött, 10-16 kilo i utsläppt koldioxid per kilo kött.
Fläsk- och fågelkött
  • Ger en väsentligt lägre klimatpåverkan. Enligt Jordbruksverket ger fläsk fyra till åtta kilo i utsläppt koldioxid per kilo kött, sex kilo i genomsnitt. 
Kyckling
  • Ger cirka två till sex kilo i utsläppt koldioxid per kilo kött, i genomsnitt tre kilo.
Fisk
  • Har ett genomsnitt på sju kilo i utsläppt koldioxid per kilo kött. Processad vegetarisk mat som quorn ligger högt för att vara vegetariskt – cirka fyra kilo utsläpp.
Grönsaker
  • Ger oftast runt ett kilo i utsläppt koldioxid per kilo produkt, om de inte är flygtransporterade eller frysta.

Bidragande faktorer

All djurproduktion kan också diskuteras och ifrågasättas ur en mängd andra synpunkter än klimat: konstgödsel, djuretik, antibiotika, biologiskt mångfald eller allmän miljöpåverkan. Några av de bidragande faktorerna till att nivåerna varierar är:
Idissling
  • Kon idisslar och har flera magar, och då sker matsmältningen med låg lufttillförsel. Metangas bildas, en cirka 25 gånger starkare klimatgas än koldioxid. Kossorna rapar framförallt ut metan i stora mängder, och det blir ett mycket stort klimatproblem. Även kogödsel avger metan och dessutom lustgas, en annan extremt potent klimatgas – nära 300 gånger starkare än koldioxid.
  • Det är inte bara kor som idisslar – det gäller alla klövdjur utom kameler och svin.  Kött från får och lamm, som också idisslar, ger nästan lika höga utsläpp som nötkött.
Olika odlingsmetoder
  • Påverkar hur mycket kol som binds. All växtlighet binder koldioxid. Växtrester som lämnas vid skörd kan öka kolförrådet i marken, träd och buskar på jordbruksmark utgör ett kollager.

1 kommentar:

Brodern sa...

Nu e ju korna ett litet problem i det hela.. om vi inte har kor eller andra tunga betande djur så är det många tusen arter som kommer att försvinna. Vi har idag ca 4000 arter i bara Sverige som är med på rödlistan över arter som är indirekt hotade av att det är för få betande djur i våra marker. Det största problemet vi har är våran lust att ha för mycket saker.. i världen finns det ca 64000 supertankers. De drivs av det fulaste olja man kan tänka sig. Det räcker med att utsläppen av 65 st skall bli mer koldioxid än alla bilar som finns på hela jorden. Så köp mindre prylar och köp kött lokalt så är inte en ko nått problem.....