Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

onsdag 16 november 2016

Vissa författare är ju supermegakändisar,

medan de allra flesta nog är som jag, det vill säga totalt anonyma.
Fy bubblan för att bli igenkänd annat än som ett namn på en bok.
För det finns två sidor.
Jag vill att alla i hela världen ska vilja ha en bok med mitt namn på, men jag vill inte att de ska veta vem jag är när jag går på stan (nu är ju den risken minimal eftersom jag nästan aldrig är i stan ... men ni fattar) däremot gärna om jag är med på bokmässan.
Nu finns det tyvärr ofta en koppling mellan att synas och att sälja. För sälja är superviktigt om man ska kunna överleva på sin konst (om nu någon undrar varför man jobbar som en blådåre så är det en starkt bidragande orsak.)

Well. Jag frågade Jonathan och han har inga som helst problem med att bli igenkänd (när det händer) och jag tror att jag nog gärna också blivit det när jag var 22.
Det gick över.

Jonathan skrev igår på ett avtal med världens största publishingbolag, Sony/ATV, vilket är fantastiskt roligt för de kan hjälpa honom att sprida musiken till reklam, film och sådana där extragrejer som kanske också kan trygga hans inkomst framöver.
Det är tufft i början som artiskt men han är galet produktiv och ambitiös och Sony kan vara precis det han behöver som stöd och hjälp.

Åsapedia förklarar: Skillnaden mellan ett publishing- och skivbolag är ungefär som i bokbranschen. Bokförlaget motsvarar skivbolaget som gör och ger ut produkten.
Agenten motsvarar publishingbolaget och ser till att den färdiga musiken säljs vidare till andra branscher (jmf noveller, översatta böcker, film etc).

Tänk vad man lär sig på den här otroligt braiga bloggen!
Min unge tvåa till vänster.




6 kommentarer:

cyndi sa...

Grattis till sonens framgång.
Du är ju en viktig del av den.
Och snart blir du igenkänd som "Jonathans mamma" och får ta selfies med unga tjejer.
Fast det bästa är ju om du blir igenkänd för det som du gör.
Om jag möter dig nånstans kan vi ta en selfie.
Problemet är att inte heller jag är i stan så ofta.
Men.
Pga känd son måste jag dit ibland.
Och blir igenkänd.
Som sonens mamma.
Jag borde väl skaffa mig en egen framgång kanske.

Åsa Hellberg sa...

Vad kul. Vad gör din son? Vem är han?

cyndi sa...

Youtube.
Manfred Erlandsson.


Åsa Hellberg sa...

Vad kul! Heja Youtubestjärnor även om jag själv har dålig koll måste jag erkänna.
Jonathan är däremot fullkomligt uppdaterad, men det är väl så det ska vara förmodar jag:)

Linas drake sa...

Kul! Grattis till kontraktet och en tryggare framtid inom musikbranschen för honom! Med Sony i ryggen blir det kanske lättare att nå fram till att ha råd med en lägenhet som han inte behöver stå i kö för... med lägre månadsavgift än vad hyror brukar ligga på kanske... Inte så dumt. :-)

Jag har en undran. Läste någonstans att många anser att man skaffar sig en agent innan man kontaktar förlagen? Hur tycker du och hur gjorde du?

Agneta sa...

Men vad roligt! Grattis till honom! :)