Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

fredag 25 augusti 2017

Det där med att skriva bok .... avsnitt tretusen.

Det är alltid kul att prata böcker, processer, manus och utmaningar..

Jag brukar ju säga att jag vill prova nya grejer, nya slags karaktärer (det är nog det svåraste om man vill hålla sig till good guys), nya sätt att skriva på.
Ett sätt är att tänka tema och det gör jag varje gång (utom i den första Sonjan. Den bara blev, på något sätt.)
I Sonjas sista vilja hade jag tre huvudkaraktärer, något de skulle uppfylla och många små problem vid sidan om.
Boken handlar om FRIGÖRELSE (men det såg jag inte då.)

I den andra, Sonjas hemlighet, var det en jakt på något. Ett helt annat slags driv än i första. Det var avsikten. Fortfarande de tre huvudrollerna och biroller, men nu två nya huvudpersoner. Stort persongalleri men kul som tusan att skriva. Det var många perspektiv och det gick undan, som sagt.
Boken handlar om HEMLIGHETER.

En liten värld handlade mest om en 70-åring. Elsa. Tempot var lägre (tycker författaren, alltså.)
Boken handlar om MOD

Toscana Tur och retur. Två huvudkaraktärer. Som var tre från början, men Gwendolyn fick till sist stå åt sidan och jag fick ta bort halva boken och jobba om den.
Boken handlar om FLYKT.

Gloria. För första gången en enda huvudkaraktär, även om Agnes får stort utrymme.
Boken handlar om FRIHET.

Sonjas andra chans.Mina tre ursprungliga kvinnor 7 år efter Sonjas död (nytt för mig att skriva om det, och inte om kärlek som uppstår)
Boken handlar om VÄNSKAP OCH FRIGÖRELSE OCH KÄRLEK. När jag skrev var intentionen vänskapen, men sedan tillkom annat under vägens gång. Vi får se vad jag tänker om temat när jag har fått lite distans.

Ungefär tre veckor kvar till release och igår fick jag en fråga om medverkan på Bokens dag i Ludvika den 14 november, och det tackade jag förstås ja till. Jag vet inte vilka andra som är inbjudna, men det struntar jag i. Så roligt!

Så himla kul att få åka till mitt gamla landskap, Dalarna. Jag bodde i Sälen i tre år och om vädret är okej kanske jag tar bilen och åker dit den 15:e. För den 16:e ska jag vara i Ockelbo (dit jag ska köra) så om jag får till det vore fantastiskt.
Jag längtar ALLTID till Sälen. Jag tror att jag var rätt tillfreds där (83-86.)

Här, i Grå byn i Tandådalen bredvid Stora backen, bodde jag och min dåvarande i en liten lägenhet.

Jag jobbade med Tandådalens intern-tv och när dagens sändning var över jobbade jag med service i backen med skidorna på.
Hjälpte folk tillrätta, skötte skistartävlingar och grillade korv. Skötte speakersystem, åkte över fjället med gäster, eller tog scootern för att något behövde åtgärdas på vägen dit.
Vilka minnen.









5 kommentarer:

Elisabet Nielsen sa...

Fin uppställning med böckerna och deras teman. Hoppas du får till det med din Dalarna - Ockelbo resa.

Eva-Lotta sa...

Så roligt att läsa hur du själv ser på det, vilket ju är det som är sant. Antar vi läsare tänkt samma då vi läst, även om man glömt det nu.

Anonym sa...

Jag står i startgroparna för att köpa så fort boken kommer ut :).
Spännande att det blev en fortsättning - som, i alla fall jag, tyckte det borde vara.
Sanna

cyndi sa...

Har också fina Sälenminnen från 80-talet.
Men min personalbostad var en husvagn.
Intressant hur du tänker kring teman.

Åsa Hellberg sa...

Tusen tack!

Cyndi; var jobbade du?