Mina föreläsningar.

VAD JAG GÖR UNDER FÖRFATTARBESÖKEN

Föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras.

Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka.

Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling.

Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär.

För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek.

Bokning sker via Författarcentrum

ALLT INSTÄLLT I NULÄGET.

Deltar gärna digitalt, och även dessa bokningar går via Författarcentrum.”Med sin åttonde roman Ett oväntat besök befäster Åsa Hellberg sin position som en av landets bättre

feelgoodförfattare.” BTJ


”Varm och välskriven feelgood, en mustig story med överraskande och allvarliga vändningar. Jag bedåras ...”TTTTTara”Det finns vissa böcker man bara sugs in i direkt. Åsa Hellbergs Välkommen till Flanagans är en sådan bok. Längtar så efter nästa del!!” - Bokmoster

”Det har gått några dagar sen jag slog ihop boken… WOW! Jag tänker inte recensera, mer än att säga till er att detta är en bok som absolut inte går att lägga ifrån sig förrän sista sidan är utläst och att du då blir galen eftersom du absolut inte ville lämna Fjällbacka eller London!” - Kustboktanten

”Hellbergs senaste bok är en riktig feel goodpralin. Som en blandning mellan hennes Sonja-böcker och SVTs tv-serie ”Vår tid är nu!” - Mediaknarkarn

”Åh nej, den är slut … Hade kunnat, och verkligen velat, sträckläsa den förra helgen men tvingade mig att hushålla med den så att den räckte hela veckan! Tack och lov att det är första delen i en serie - vill ha del 2 nu!" - Bokmalenmalin

"I välkommen till Flanagans öppnar Åsa Hellberg portarna till hotellet Flanagans. Hon bjuder samtidigt in till Fjällbacka och London 1949 och kring 1960. Och hon gör det så bra! Jag älskar kvinnorna på Flanagans, drivet i berättelsen, miljön och (sist men inte minst) omslaget!" - Bokenanna


ANDRA DELEN AV FLANGANS, KVINNORNA PÅ FLANAGANS, KOMMER 1 JULI.

söndag 13 juni 2021

Har tvättat håret,

handlat,  bäddat om som alltid följer hårtvätten var femte dag, jobbat, solat och det återstår 60 sidor som jag korrar tisdag el onsdag. Jag orkade inte mer idag. Deadline torsdag. Det funkar. 

Sedan vände jag på madrassen till soffan på balkongen och herregud vad vatten som rann ur den. Rakt ned till grannen förstås. Och till grannen under det. Det bara rann och rann och jag kunde ju inte stoppa det.

Nästa regn måste jag ställa dynan vid väggen, för det där var ju inte kul för dem under. Ingen verkade vara hemma, men en granne längre bort tittade ut för att se vad det var som plaskade ned på balkongen under mig.

JAJA. Nu vet jag att madrasser kan spara vatten om det kommer i sådana mängder som det gjorde i Farsta igår. Det var tydligen vattenkaos i Farsta centrum, och polisen fick ha dykardräkter för att ta sig in i garaget under centrumet. Helt galet. Jag har inte varit där idag och på min gata rann det undan, men så bor vi ju på en liten höjd. Lånad bild från kvällstidning, tack!!

I MORGON FÅR JAG MIN ANDRA SPRUTA. 

O M G

Och nu planerar jag framåt mot min resa, mot sommaren, mot manus. Vi ska gå på BIO (nästa helg), äta ute och se fotboll. Men jag tänker också på köksluckor, tapeter och färg. Inte så mycket på skor just nu, men det är också sådant som mina tankar kan kretsa kring. Ytligt och rogivande. 

När jag tänker tapeter och göra om här hemma tänker jag ljusare väggar och en fondtapet med stora blommor. Typ den här från Designers guild. Bild lånad av Prettyhome blog
Kanske med mina soffor (jag har samma märke som den här), i knallrosa. Man kan köpa lösa överdrag.

Eller vitt linne


Sådant kan jag försvinna in i och där kan jag stanna läääänge.

Det var det, denna helg i juni. Snart är det banne mig midsommar. Helt galet. 
lördag 12 juni 2021

Dagens projekt: Borra

 Inte hos mig, hos Jonathan. Hans pappa skulle hjälpt dem men fick ett jobb han var tvungen att ta, så vem steppar in då om inte den ömma modern. Jag har 30 sidor att korrläsa idag, men det hinner jag när jag kommer hem. 

Jag har tagit fram borren och dess tillbehör, nu återstår att hitta skruv och plugg och packa ned det tillsammans med en PENNA (jag är faktiskt inte säker på att de har någon) och ett måttband. Spegeln ligger redan i bilen och väntar, den hjälpte de mig ned med när de var här och hämtade cykeln i onsdags. Den är stor som satan, rund och superfin. Jag hade den uppe ett tag i början här, men sedan möblerade jag om och då fick den helt enkelt inte plats längre och har sedan dess stått i min stora garderob. Men att saker och ting kan vandra vidare hem till Jonathan och Linnea är ju fantastiskt bra. 

Igår putsade jag det som visade sig inte alls vara silverbestick, och nu ska jag använda dem varje dag. De är betydligt mindre än mina förra, men glansigare och finare. Tänk att de har legat i förvar i alla år, och att jag har trott att de var värdefulla. De är de ju för mig, men prismässigt hade någon fått 350:- för hur många delar som helst. Jag fick dem av mormor och morfar och har varit så himla rädd om dem.Så länge det går att diskas i maskin är det toppen. Det är värre med finglas och handmålade kaffekoppar, men jag ska definitivt använda det mer. Jag är hyfsat bra på att pynta hemma, men jag är urkass på dukning. Det måste jag träna mer på, för det är så fint när folk får till det där. 

JAJA.

Lördag, och innan jag åker till herrskapet med min borr ska jag åka förbi NK och lämna tillbaka klänningen jag köpte häromsistens. Om jag är där precis när de öppnar tänker jag att det är lite folk. Annars vänder jag och återkommer nästa vecka. Det är 30 dagars öppet köp. 

Hoppas att ni har en fin helg!

fredag 11 juni 2021

Femtio sidor per dag

 är förstås för lite i ett satt manus. Så länge det låg i ett word-dokument funkar det, men när det sätt i en pdf ökar sidantalet rejält vilket jag hade glömt. 

Så nu är det minst 80 sidor som gäller (det är typ 340 boksidor totalt). Om jag ska hinna till söndag, som är målet, vill säga. Deadline är först torsdag nästa vecka men jag vill gärna bli av med det och fokusera på nya serien i några dagar.

Det finns fler skäl att bli klar på söndag. På måndag får jag min andra spruta och jag har många vänner som har blivit rejält hängiga efter den, och att ta med det i beräkningen är nog smart. Jag har ett digitalt möte på tisdag, men det kommer nog att funka även om jag får en reaktion. 

Jag planerar alltid allt i detalj, numera, förr var jag nog mer hoppsan hejsan – med resultat därefter. Men planerandet kom väl med barnafödandet, tror jag. Som helt ensam mamma fanns det liksom inga marginaler åt något håll. Varken tidsmässigt eller ekonomiskt. Det där var svårt för mig, alltså extra viktigt. Få ungar har nog blivit så minutiöst skötta som min. 

Idag är sista soldagen i Stockholm på ett tag, alltså tänker jag ta min bleka baksida och ta mig till en strand en stund. Jag stannar ju helst på balkongen men hela kroppen behöver ju sol, vilket jag inte kan ge den här hemma. 

Men först jobb. Minst 50 sidor. Resten får jag göra efter stranden. Sängkläder vädras och jag får luft eftersom mitt skrivbord är precis runt hörnet till höger

Hoppas att ni får en fin helg!onsdag 9 juni 2021

Det är klibbigt idag.

Ändå inte supervarmt, men hög luftfuktighet känns det som. 

Jag vädrar, lyssnar på barnen på förskolan nedanför och ska snart duscha och tvätta håret. Senare idag kommer Jonathan och Linnea hit för att hämta min cykel, som Linnea ska få ta över. Den står bara i förrådet (just nu i hallen sedan 2 månader) och det är ju bara onödigt när hon vill cykla till jobbet. Den är superfin, använd typ 3 gånger, sedan fick jag ont i ett knä för att jag pressade mig uppför en backe. Dumt när man är otränad. Jag höll på att aldrig bli bra i det där knäet.

Och på tal om det så har jag inte rört mig på evigheter så jag ska ta upp min knäböj igen. De var bra för mig. Och så ska jag försöka träna magen lite. Det där corepasset jag gick på, när Friskis inte var en smittobomb, var så bra för mage och rygg. 

Jag "tappar" magen framåt dagen. Den är platt som hos en tonåring (nåja) när jag vaknar och sedan gravidputar den alltmer ju längre dagen går. Fläsket är en sak, men putet är muskelsvaghet i kombo med att musklerna inte håller ihop riktigt. Det kan bli så efter operationer i magen. Men också efter graviditet. Det ena går att förbättra med träning, det andra kräver en operation. Alltså borde jag göra träningen som stärker både rygg och mage.

Det ska bli det första passet jag anmäler mig till när jag börjar träna igen. JAG LÄNGTAR!

Idag fortsätter annars korrläsningen. Hittills, efter femtio sidor, har jag hittat ett par korrfel, desto fler saker jag vill ändra. Ta bort en mening, stryk ett ord, en upprepning ... Femtio sidor om dagen är ett bra mål, då har jag att göra resten av veckan och kan skicka det på lördag. Sedan får jag tillbaka det på midsommar för genomläsning, så medan ni dansar runt midsommarstången jobbar jag. Det gör ju inget såklart, inte minst för att min andra vaccindos ska verka klart och först måndagen efter midsommar har det gått två veckor. (Peppar peppar)

Men sedan går i alla fall sista Flanagans till tryck och jag kan ägna mig åt nya serien. Visst har nya serien en fin anteckningsbok?


tisdag 8 juni 2021

Då har jag bokat skrivresa till Cypern.

Jag åker 23 juli. Till samma ställe som jag har varit på med mamma många gånger (och som hon åker till en månad senare med en väninna), där känner jag mig hemma och vet att jag kan jobba bra. 

Jag är ensam, ska inte umgås med någon och den mesta tiden kommer jag att tillbringa på rummet med mitt manus, så jag tror att jag är riskfri som resenär. Både för egen del och för andras.  Det enda är väl om Cypern som land får problem, men den risken tar jag.  

Tidigare år jag har jag:

Ätit frukost.

Jobbat i två timmar.

Simmat, promenerat och sedan ätit lunch.

Jobbat i två timmar

Simmat och torkat i solen

Jobbat i en timma (då är jag oftast rätt trött)

Ätit middag och somnat efter att ha tittat på någon av mina streamingtjänster. 

Jag har varje resa kommit hem med minst 30 tusen ord i bagaget, vilket är ett tredjedels manus. Det är ett tempo jag inte riktigt orkar hålla hemma. 


Idag är det fullt fokus på korrläsning av Flanagans 3. Jag tänker göra klart det innan jag lägger fokus på att skriva nya manuset. Men min research fortgår parallellt. Igår städade jag och gjorde inte ett dugg mer än lyssnade på ljudbok (som är just research). Så det var en produktiv dag utan att jag skrev något. Idag är det molnigt och jag önskar mig regn, men än så länge har det inte kommit en droppe. Det är så skönt att vädra när det regnar för då stannar all pollen utomhus. Jag dammsög mina soffdynor utomhus igår. De var GULA! Och då var det nog inte mer än en vecka sedan jag dammsög dem senast. Golvet innanför balkongen också. GULT!

Fast jag älskar min skog. Igår tog jag ned de gardiner som har hängt på varsin sida om fönsterpartiet i vardagsrummet för att tvätta dem, men just nu känns det som om jag inte ska hänga upp dem igen. Fönstret är ju så himla fint ändå.
Grill och kuddar inomhus eftersom det ju skulle bli regn ...

Det var det. Tisdag. Bra dag, så här långt.
måndag 7 juni 2021

Vaccindos 2 bokad om en vecka, tjohooo.Alltså, nagellack. Det har jag en gång om året, numera. Men det var ju fest! 


 Första lediga tiden jag hittade var i Upplands-Väsby, och det gör mig inte ett dugg att åka till andra änden av stan. Jag ska bara vara ute i god tid, eftersom det kan vara mycket trafik på måndag morgon/fm.  (Fast NÄR är jag inte i god tid? Alltså, den uppfostran sitter mer än allt annat jag fick lära mig en gång i tiden.)

Hurra för den braiga början av veckan.

Sedan handlade jag, slängde skräp, åt frukost, drack ännu en kopp kaffe, skickade en fil till Spanien och nu tänker jag sätta mig på balkongen tills solen går i moln vilket den ska göra i eftermiddag. Det är SVINVARMT här idag, och prognosen sa eventuellt åska vilket nog bara är bra. En störtskur skulle dessutom piska bort fågelskiten på bilen. För att inte tala om pollentäcket. 

Senare ska jag börja korrläsa, och därefter dammsuga och tvätta golvet. Det går fort i den här lilla lägenheten. 

Jag hade en förhoppning om att vara fullvaccinerad den 1 juli och nu blir det så verkar det ju som (peppar peppar peppar).

Tar jag en restskrivresa senare i sommar? Den som lever får se. Jag utesluter i alla fall ingenting om allt går som det ska. Två veckor med djupdykning och intensivskriv har funkat så bra för mig. Näsan i manus och simma ut kroppen däremellan för att orka. Bra grej!

Tjohooo!

Måndag. Hoppas att er vecka blir tippetopp!

söndag 6 juni 2021

Det känns på riktigt som om jag är bakfull.

 Det är jag inte eftersom jag inte dricker, men det känns ändå tungt i huvudet, gäspigt och bara trött idag. Så jag struntar i jobbet, det hade inte blivit något vettigt gjort ändå, och lyssnar istället på min ljud som är research för mitt skrivande så det är ju ändå arbete såklart.

Jag var ju på fest igår, glömde Corona, dansade Jerusalema, babblade och var hemma 23.00 exakt. Det tog ungefär en timma att köra från Ulrika och först när jag närmade mig Stockholm blev det mörkt. Jag gillar ju ljuset i år, andra år blir jag lite "låg", men det är med citationstecken för mitt låg är inte någon annans låg vill jag gärna säga. 
Men på hösten blommar jag av energi och lust till precis allt, och jag har sällan samma känsla på våren. Utom i år, då tycker jag att jag är med alla andra som alltid har hyllat den. Och sommaren såklart, för där är vi ju nu.

Jag ska mejla min förläggare och be om en månad till för projektet jag jobbar med nu. Det är mitt eget fel, jag drog bort en månad från det som stod i kontraktet för att jag tyckte att jag inte behövde så mycket tid, men jag inser nu att det gör jag. Det är en massa annat som tar bort arbetsdagar från just det, som korrläsning, lansering, möten etc inför Flanagans 3 och sedan är det ju sommar och jag vill kanske ha en dag ledigt här (som indag) och där om vädret är så fint som det är nu (som idag)

Alltså deadline sista september. Jag hoppas att hon går med på det.

Det var så roligt igår. Vi var väl 10 gamla flygvärdinnor, och den som hade respektive tog med sig den också. De var en blandning av unga och äldre och väldigt söta kattungar, som låg i förvar en trappa upp i huset. Ulrica ägnar sig numera åt uppfödning av Ragdolls och ungarna hon hade nu var bara två veckor. Mamman till dem var så mysig, och yes, såklart att jag blir sugen på en katt. Men det blir ingen. Linnea är allergisk och jag blir bunden, och just nu är inte det en bra grej för mig. Jag har ett inbyggt ansvar för Jonathan men han klarar sig ju själv, och skulle han inte göra det skulle jag naturligtvis hjälpa honom. Men ni fattar. 

FRI.

Jag ska nog göra som jag har tänkt. Tatuera in det längst ned vid handleden. Det betyder så oerhört mycket för mig att jag inte kan beskriva det. 

Igår fick jag förstås frågan om jag inte känner mig ensam, det brukar folk fråga när jag säger att jag är självvald singel, men de numera kanske 1% av mig som känner så är inget mot de 99% som inte gör det. 

FRI, ni fattar.

Därför säger jag till exempel nej tack till alla former av samarbeten. Jag har inga åsikter om sådana egentligen men då blir det någon annan som ska in och styra och jag testade en gång men fann det olidligt, så nu säger jag nej tack till alla förfrågningar. Inte för att det är mycket, men två grejer den här veckan. 

Det enda jag skulle tacka ja till är att sticka iväg någonstans och rapportera från resan. Så länge det inte involverar vilda djur, små eller stora, höjder eller under jord, är jag på. Skicka mig till chartermål och storstäder, där skulle jag vara grym. 

På tal om smådjur var vi ju utomhus i skogen igår. Verkliga landet. Och vi var omringade av mygg. Som vanligt klarade jag mig. Myggor biter sällan mig, och det får man ju vara glad för. De älskar Jonathan så vi har olika blod kanske. Vi hade alla myggsprej på oss men det verkade inte spela någon roll, för flera andra blev ändå bitna.Märkligt hur de väljer ut sina offer. 

Vi år en fantastik buffé, med focaccia som var så god att jag inte kunde sluta äta (bröd är ju min största last här i livet) och grillat kött, både rött och kyckling. Sallader, pajer, vin, sprit, kaffe,  tårta. Så fint och gott och trevligt och varmt och hjärtligt och roligt och förstås väldigt många gamla minnen.Helen och Karin, gamla vänner som inte setts på längeEn överraskad dalkulla


Och jag har sagt det förut, INGA har högre social kompetens är flygande. Särskilt charterflygande. Män eller kvinnor spelar ingen roll. Man kan släppa den i vilket rum som helst och de passar in. De är superbra på dialog, som ju handlar om att ordet går fram och tillbaka, inte att en person pratar bara om sig. De ställer frågor, drar igång samtal och kan slutföra dem. 

Även jag har den "talangen", för trots att jag numera känner mig alltmer som en eremit så har jag rätt kran att vrida på när det behövs. 

Superkväll som gav så mycket energi, trots att jag är en tröttmössa idag.


fredag 4 juni 2021

Och bra fredag.

 Den här solskensdagen åkte jag till stranden när jag var klar med skriverierna och trodde att jag skulle ligga där ett par timmar, men redan efter en var jag nöjd och åkte hem igen. Därefter satt jag i min solstol en pyttestund till solen gick i moln och nu är jag verkligen trött på solen för idag. 
I morgon är jag ju ledig från jobbet och jag måste vara klar för att sticka härifrån någon gång före 16.00 om jag ska hinna till min fest.  

Det betyder färdigpiffad klockan 15 eftersom jag måste filma till Spanien, alltså behöver jag börja med att göra om mig vid 14. Duschar och tvättar håret gör jag redan när jag stiger upp på morgonen, men fixar till det gör jag senare. 

JA, det tar tid men jag hatar att stressa och jag har inte sminkat mig sedan november, och därför vet jag redan nu exakt vilka tider som måste gälla. Jag är lika noggrann där som jag är med mina manusarbeten. 

Igår kväll fick jag tillbaka det satta manuset på Nya tider på Flanagans, och nu ska det korrläsas. Jag tänker ta det direkt nästa vecka även om deadline är den 17e. Sedan återstår den allra sista genomläsningen innan tryck. Den fick jag ju jobba mycket med förra året så låt oss hoppas att det går bättre i år. 


Typ så. Fredag. Wohooo, eller hur?


torsdag 3 juni 2021

Bra torsdag!

 Jag började dagen som jag slutade den, utan fungerande bredband och efter en låååång chat med Telia idag konstaterade de det som jag redan hade förstått, att jag behöver en ny router.

Efter det struntade jag i eländet och åkte till Jonathan och lämnade över trädet som var ett felköp för mig men perfekt i hans studio, fick en bamsekram och sedan åkte jag till stan där jag gick runt på NK, lite småbutiker där det inte var kö (för det var det till flera, för maxantalet har väl inte slopats än) och glodde på folk som, speciellt runt Östermalm, är så isptrutade allsköns fillers att det nästan är smärtsamt att se. Ingen gör ansiktslyft idag, utan vad man använder är sprutor med utfyllnadsmaterial eller botox, som förlamar vissa ansiktsmuskler – till exempel pannan. 

JAJA. Jag kanske gör det själv en vacker dag. Eller så tar jag just den dagen en tur på Östermalm först så att jag hinner ångra mig och låter rynkan sitta kvar. 

Synd att jag inte tänkte på att ta EN ENDA BILD för det var verkligen en strålande dag, men det glömde jag helt. Jag borde förstås spanat in kajen och skärgårdsbåtarna nedanför Dramaten, men istället kollade jag på folk på uteserveringar, tittade på dyra handväskor jag INTE vill och köpte en klänning som jag ska lämna tillbaka för den var inte fin på mig när jag kom hem. Synd, för den var svincool, men det var något med halsen som inte stämde. Mitt parasoll gör att det blir två kvm mys.

Sedan åkte jag hem, solade på min fina balkong, kom på att jag hade en gammal router som inte fungerade i ett skåp, men om jag skulle testa att göra en total återställning på den istället för att åka till centrum och Teliabutiken och HYRA ett mobilt bredband. Två gamla, en funkar.

Sagt och gjort, och nu ligger jag är och surfar, på tv:n kan jag se play och min telefon går på WIFI.

Jag är ett GENI! I morgon kväll kommer den nya routern från Telia och då kan jag ju lägga undan den här för framtida behov. 

I morgon blir det jobb och sol (hoppas jag), jag måste också träna in en dans vi ska dansa på festen jag ska till på lördag. 

Men först på lördag ska jag spela in en film till Spanien där jag ska berätta om min nya bok som kommer ut där om en vecka. Jag undrar om de tänker låta den vara på engelska eller om de dubbar? Det hade man ju gärna velat höra i så fall. Men smart att göra inspelning när jag för en gång skulle råkar ha smink i fejan och hyfsad stil på håret, tänkte jag. Alltså är jag manusledig på lördag, men jobbar söndag.

Där har ni resten av min vecka. I DETALJ! (Klänningen är öppen köp i 30 dagar så den lämnar jag tillbaka en ledig dag, kanske nästa vecka.)

Wohooo.

onsdag 2 juni 2021

300 från målet

 men det är ändå okej. Idag gick jag upp i tid och började jobba i hyfsad tid ...

I morgon ska jag köra en grej  hem till Jonathan och sedan tänkte jag ta en promenad på stan. Det brukar vara snabbt överstökat för min del, men det här mysigt att åka dit någon gång. Jag har inte varit där sedan jag köpte julklappar. Är det helt omolnigt åker jag nog hem snabbare än om det är moln, eftersom jag gärna solar på balkongen istället för svettas på stan. 

Idag har jag varit utan bredband sedan halv två och när jag går in på Telia säger infon att det är ett problem här och att jag ska få ett sms när det är löst. Halv sju ringde jag, eftersom jag ville ha ett besked om hur länge det skulle ta, och då fick jag veta att det INTE ALLS är några driftstörningar hos mig, så sagt och gjort, jag startade om allt … bara för att få exakt samma resultat som tidigare. 

Då skrev jag om det på Instagram, taggade Telia, och fick svar att det VISST är problem här och att jag kommer att få det där sms:et.

Well. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. De verkar titta på olika system. Och nu är klockan 20.00 och teknikerna och sms:arna har nog gått hem för dagen. 

Tv:n funkar, men inte playtjänsterna, och datorn har jag kopplat upp mot telefonen via bluetoth för att få tillgång till bredband på datorn eftersom det är så smått att använda telefonen.

Jaja, de lagar det väl så småningom. Det finns värre saker här i världen.


Idag mös jag lite mer på balkongen, vilket betyder att jag åt lunch där under parasollet och jag satt dessutom där och pratade i telefon. Jag tror till och med att min lilla soffa kan vara bekväm att sitta och jobba i. Den är i bra höjd och inte särskilt djup. Jag ska testa mig fram så får vi se. Under parasollet är det svalt och skönt, för att sitta i solen när jag har lämnat solstolen är inte aktuellt. Jag solar för att bli brun, inte för att det är skönt. 
Vid Medelhavet är en annan grej, där kan man glo på folk, ta en promenad i vattenbrynet och bada. HERREGUD, vad jag ser fram emot att få göra det igen!

Det var väl det. Onsdag. Bra dag så här långt och exakt två veckor kvar till dos 2. Nu är det mest Jonathan som jag vill ska få sitt vaccin. Linnea fick sin andra dos idag (hon fick ju tidigt pga jobb som assistent) så det är bara han kvar i Stockholmsfamiljen Hellberg. Mamma har fått båda, men brorsan och min svägerska är unga och har inte fått sina än. 

Jag hoppas så att han kan få den första innan junis utgång. 

tisdag 1 juni 2021

Romanstartsdag

 Men jag kan inte påstå att jag presterade särskilt mycket.Min fina lilla skrivhörna bakom alla konstgjorda växter. 

Nya tag i morgon, när jag kommer att gå upp tidigare än 10, som jag somnade om till idag. För att få in sol på schemat också behöver jag vara IGÅNG 9. Så i morgon kommer Mathem med mat och jag ställer väckarklockan. Tack och lov sov jag på sidan i natt så rumpan var okej när jag vaknade. Tjohej för det.  Och tjohej för att jag hittade fisk i frysen, för kylen är rätt tom.

Men som sagt, så mycket gjort blev det inte. Min takt bör vara 1500 om dagen, totalt 7500 i veckan, och tack vare mina 3000 som jag redan har kommer jag ev upp i det den här veckan, men jag ska vara ledig torsdag eller ev fredag beroende på vädret.

På lördag när jag ska på fest  och ändå är lite fin, ska jag göra en film till Spanien där Flanagans lanseras om drygt en vecka. Så lördag är jag också skrivledig. 

ALLTSÅ måste jag skriva 1500 onsdag, fredag och söndag för att nå mina 7500.

Fan, vad hon tjatar om det, tänker ni säkert. 
WELL. Min blogg, jag bestämmer. Och det ÄR viktigt för mig att hålla koll, jag har ju verkligen inte all tid i världen på mig. 

Nya tag i morgon. Jag har hittills aldrig missat en deadline och tänker inte göra det nu heller. 

Det var väl det. 

Tisdag, bra dag ändå så här långt!
måndag 31 maj 2021

Är jag ledig eller är jag ledig?

 Alltså borde jag sovit länge, men istället vaknade jag sisådär halv sex med att jag hade ont i ena skinkan  där svanskotan GRÖPT sig in. Jag har haft ont när jag har vaknat ett par mornar nu och är inte särskilt sugen på att få tillbaka det onda jag hade för några år sedan. Jag känner inget alls när jag sitter (än så länge, peppar peppar) men HERREGUD vad ont jag har haft tidigare. Tills jag kom på tricket att inte sitta på en plan soffkudde med söm i byxorna. Det var då jag skaffade mig en liten soffa från Ikea där jag kunde sitta MELLAN två soffkuddar så att inte svanskotan nuddade underlaget. Och sedan var det adjöss med sömmar och byxor när jag jobbade, för det funkade inte alls. På den tiden använde jag också stringtrosor och det var hej då till dem också.

I Fårdan satt jag på en kudde, flygplan var svinjobbigt om jag någon gång flög. 

Långsamt men säkert blev jag av med problemet. Då var jag betydligt smalare och jag har trott att det har bidragit. Men nu är jag normalviktig så den tesen kanske jag måste släppa. När jag fick det då är jag rätt säker på att det var mitt boksskrivande sittande i den där sämre soffan som utlöste det, men att tunnheten inte gjorde det bättre eftersom jag inte kunde ligga på rygg utan att svanskotan låg mot underlaget. 

Så varför jag har ont nu vet jag inte. Jag sitter inte i en soffa utan i en skrivbordsstol. Jag tror att det den här gången kommer när jag ligger på rygg. Min svanskota är deformerad och medan andras är mer en avslutning på ryggraden är min sned och vind och det är är mer i skinkan än i själva svanskotan känns det som just nu. Det är som om den där jävla knölen gröper sig in i skinkan och så blir det som om jag har ett blåmärke på insidan som svanskotan gnider sig emot. 
Jag behöver inga tips, jag behöver däremot vara uppmärksam på det igen och direkt ta tag i problemet. 

Som sagt, problemet har jag haft ett tag. 
Här gammalt blogginlägg från 2012. Jag har gått tillbaka och sett att det började någonstans i i slutet av 2010, och det blev nog inte bättre när jag sommaren 2011 skrev Sonjas sista vilja och därefter direkt Sonjas hemlighet.:

"Nu kanske ni undrar vad författaren gör när hon inte skriver
Jo, det ska jag berätta.
Först och främst vilar hon den för boken så viktiga baken.
Det gör hon helst liggande i någon form av framstupa sidoläge som ger svanskotan möjlighet att vara fri från den pressande och onda skink-kontakten.


Nu kanske någon frågar sig varför "författaren" inte är uppe och går istället då om det gör så förbannat ont att ligga.
Och den frågan är så bra att jag skickar den vidare."


söndag 30 maj 2021

Jag har en känsla av att gullegull går hem.

 Som i litet, gulligt och okomplicerat heterosexuellt och vitt som i hudfärg. OM det är komplicerat är det ett jobb eller en kärlek som strular till det. 

För egen del skulle det enbart vara cyniskt att skriva en sådan roman. Det kan ju inte bara vara deckarens roll att beskriva samhällsproblem? 

Men det verkar inte frågas efter i feelgoodform och det förvånar mig faktiskt lite. Det blir ju roligare böcker om inte alla har samma bakgrund, det tycker i alla fall jag. 

JAJA.

Min senaste roman dedikerar jag till ensamstående mammor. Det passar ju bra att avslöja en sådan här dag. 

Med ensam menar jag inte alla dem som har barnen på halvtid, utan dem som faktiskt är ensamma. Om försörjning, omtanke, uppfostran och allt annat ett barn behöver för att bli en hygglig människa. 

Så Grattis på Mors dag till alla er som inte har en pappa i närheten som påminner om vilken dag det är. Jag tycker att ni är grymmast i hela världen!


Den här ensamma mamman har fått ett samtal från sin son och har ringt till sin egen mamma. Och så har jag jobbat, kommit ännu en pytteliten bit på väg in i andra kapitlet och suttit på balkongen exakt så länge som min hud tål. Under parasollet ska jag sitta när jag har dammsugit bort allt ludd från asken och det verkar vara dumt att göra innan den har släppt allt det där vita som sitter på varenda gren. 

 
Nu ska jag se en tv-serie, tjohej.