Mina föreläsningar.

VAD JAG GÖR UNDER FÖRFATTARBESÖKEN

Föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman. De slitsamma åren. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär.

För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek.

Bokning sker via Författarcentrum.


Hösten 2018Aug 4:e Feelgoodfestival Mariefred

Sept 1:a 14.20 Skiljebo bibliotek /Västerås

28-30:e Bokmässa Göteborg

Okt 6:e Skärhamns bibliotek / Tjörn

Okt 16e evenemang Bonniers bokklubb

Nov 22:a Fristad bibliotek /Borås


lördag 7 maj 2016

Jag tror att varje författare har ett sound,

ett trademark, en slags vattenstämpel som säger att det här verket är en Å Hellberg
(det finns ju fler Hellbergska författare. I Rumänien har jag till exempel blivit dotter till Hans-Eric. Och om jag är släkt med Björn kan vara den vanligaste frågan jag får.)

Sound var det.
Jag letar efter det när jag tänker framtida projekt (just nu till exempel) och för att hitta rätt är första sidorna i ett manus helt och hållet avgörande. Hur det låter där kommer att påverka resten av boken och därför är det ofantligt viktigt att början har rätt anslag.
Den kan sedan redigeras, det gör inget alls, det är bara soundet jag är ute efter. Det som måste löpa genom hela boken för den att bli bra.

Låter det corny?
Det kanske det är, men det är så det funkar för mig.
Och jag är övertygad att de som gillar mina böcker känner igen dem på just mitt personliga sound och att det förstås då tilltalar dessa fantastiskt musikaliska människor.


________________________________________________________________________

Lördag och urtrist tv-tablå.
Jag ser helt enkelt en film istället.

2 kommentarer:

Elisabet Nielsen sa...

Jag tror jag förstår vad du menar. Nu har jag ju inte läst så mycket av dig än, det här är bara min andra Åsa Hellberg, men jag tycker mig kunna höra ditt sound i Gloria.

Men jag undrar om inte författarsoundet blir specifikt för varje bok också. Soundet känns på något sätt mer tight i Gloria än i En liten värld. Vill inte ge några spoilers men undrar om det inte kan bero på att Gloria är så tätt centrerad kring musik och operans värld.

Åsa Hellberg sa...

Kan vara så, Elisabeth. Dessutom har Gloria EN huvudperson, vilket säkert också spelar roll.
Tack för din reflektion!