Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

lördag 15 oktober 2016

Jag har alltid varit en mellanrostbryggstjej.

Men så fick jag en kapselmaskin från Fortum när jag flyttade in i min nya (tre år snart!!) lägenhet som ett tack för att jag valde dem.
I  sådana maskiner blir mörkrost skitgott, i alla fall upplevde jag det så.

Sedan har ett par maskiner passerat. Just nu har jag en Tassimo jag använder varje dag (som jag fick av min gamla chef på Gevalia). I den dricker jag Gevalia mörk. In med en kapsel, ut kommer drömkaffe. (dryg 3 kr per kapsel)

Sedan har jag en lyxigare maskin, en Nespresso, som jag köpte till mig för att jag blev avundsjuk på någon som JAG köpte en sådan i julklapp till. (??? ja, jag vet.)
I alla fall. Snorgott kaffe, mörkt och med en ljuvlig crema (ni vet det där finfina skummet som ligger ovanpå kaffe där vatten har pressats igenom en kaffebädd, med exakt rätt tryck (bar.)

Det kaffet är i runda slängar en spänn dyrare per kopp och det findricker jag bara. För inte bara är maskinen flådig. Kapslarna till den måste köpas i särskilda butiker eller på nätet.
Till Tassimon finns de i alla vanliga livsmedelsaffärer.

Nu tycker jag att det bli lite dyrt med allt det här kapselkaffet jag trycker i mig varje dag, så numera dricker jag VANLIGT bryggkaffe på morgonen. (0.50 kr per kopp, resten av dagen de dyrare kopparna)
Två koppar.
Mörkrost, numera, eftersom kapselmaskinerna har vant mig vid det.
Som bryggare har jag förstås en mocca master.
Har man jobbat med Gevalia som jag har gjort i så många år är det bara finfin kvalitet som gäller.

MEN. Gevalia mörk gör sig bäst i kapsel.
Som bryggkaffe har jag istället Zoegas.
Mycket mörkt och gott.
Det blir dagens tips.
Om ni har fattat något.

Nu ska jag jobba!








7 kommentarer:

Agneta sa...

☕️👌🏽

Robert W sa...

Och jag som alltid dricker Löfbergs Karisma, som görs i en perkolator ;)

Linas drake sa...

Mina koppar är så stora att kapsel går bort. Vill ha mycket.
Förut Mollbergs, en tid något mörkt från A Nordqvist och just nu föredrar jag gevalia alldeles vanliga mellanbrygg. Lustigt det där, hur man gärna flyttar över på något nytt en tid när det gäller kaffe, kanske för att det finns väldigt många goda sorter och man ofta får prova nya borta hos andra och blir inspirerad. Och sedan återkommer man till gamla favoriter igen efter en tid.

Simona sa...

Bra kaffetips. När mitt nya kök är klart kanske jag skaffar en sån där kaffemaskin. Kanske.

Ebba Range sa...

Haft en kaffemaskin som jag gav bort. Bryggaren är inpackad i något skåp.
Dricker kaffe i intervaller på några år sedan är 'lusten' borta. Nu har den ändå hållit i sig längre än annars.
Kör med allt som är mellan ... mellanrostat snabbkaffe med vispad mellanmjölk - det blir en snorgod latte av den ... godkänd av många.

Ezter sa...

Zoegas i alla lägen för en Helsingborgstant! Även om jag var tjej på den tiden jag bodde kvar i min hemstad!

Åsa Hellberg sa...

Underbart. Tack för era kaffeshistorier:)