Inte fort, men det är heller inte meningen. Jag är nöjd med 1500 ord om dagen så här i början när saker och ting ska hitta sin rätta plats. Det är ungefär 3 sidor utan marginaler och radavstånd. Sådant ställer jag aldrig in. Det enda jag gör är att ställa tabben på 0,5 för indrag, men jag ändrar varken radavstånd (står automatiskt på 1) eller sid - och ovanmarginaler. Jo, jag lägger in sidnummer. Det kan vara bra för egen del.
Jag får två former av kommentarer från Teresa, min förläggare. Först övergripande, i ett vanligt worddokument. I det refererade hon från början till sidnummer, men eftersom den ju ändras så fort man skriver till eller tar bort något, så använder vi numera kapitlet som hänvisning i hennes dokument.
Sedan gör hon oss kommentarer i det digitala manuset, och de är förstås lätta att hitta eftersom hon skriver dem direkt efter det som hon vill ändra/bygga ut/behöver en förklaring på. Nästan alltid med ett frågetecken efter, vilket betyder att jag ändrar om jag vill. Det är mitt manus och jag bestämmer. Men oftast gör jag som hon vill, såklart. Det är lätt att bli hemmablind och inte se bristerna i sin egen text och hjälpen från en skicklig förläggare (och sedan redaktör) är ovärderligt.
På Forum finns det lika många arbetssätt som författare.
Jag har alltid är färdigt manus när jag väl skickar in, men många skickar i delar och jobbar därmed med sin förläggare under resans gång. Man väljer själv vilket som passar en bäst.
Om jag inte vet vart det här manuset tar vägen, eller om jag provskriver fler, kommer jag att be Teresa att titta på dem. Det här är nytt och jag kommer nog att behöva feedback tidigare, känns det som. I alla fall ett: fortsätt så:)
Ps Det finns en vits med att göra manuset tjusigt det om man ska skicka in sitt manus till ett förlag första gången, det ser ju väldigt bokfint ut med till exempel breda marginaler, men själv har jag inget behov av det när jag bara matar på text.
Mina föreläsningar.
Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras.
Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka.
Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling.
Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär.
För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek.
Bokning sker via Författarcentrum
2 kommentarer:
Kul att höra om hur du jobbar😀
Fast att öka radavstånd och skapa breda marginaler tycker jag bidrar till att det är lättare att skriva också, i alla fall för mig. Raderna blir mycket kortare och det är skönare för ögat.
Wohoo för 1500 ord om dagen!
Skicka en kommentar