Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

fredag 15 mars 2024

Nästa år kan jag börja ta ut pension,

 och jag funderar mycket på det. Har nog kommit fram till att jag kommer att ta ut allmän pension (det vore en dröm att få pengar varje månad, särskilt det första tunga kvartalet fram till utgången av april eftersom det fram till dess kommer in noll pengar), men vänta med tjänstepensionen så länge det går. Den delen är inte stor och jag vill gärna ta ut den livslångt. Jag har jobbat heltid sedan jag var 18 år, med ett uppehåll för mammaledighet i ett år, men har ju ingen tjänstepension sedan 2008. Ska man som jag bli 100 måste man ju planera lite.

Min hjärnmanipulation om ålder har funkat sedan jag fyllde 60. Det var då jag bestämde mig för att bli 100 och det känns fortfarande superbra, jag känner mig inte ett dugg gammal. I april har jag 38 år kvar, det får man väl ändå anse vara rätt många år. 

Som bevis för min ungdom tapetserade jag igår. Så här dagen efter, utan dagsljus eftersom det är mulet som satan, är jag mycket nöjd. Nu ska tavlor och sånt upp, en hylla över dörren som kommer att skilja tapeterna åt, så att man inte ens tänker på att färgerna inte stämmer helt och hållet. 





Att ha en hylla över den här dörren också, funkar säkert, men känslan blir att det är för trångt eftersom garderoberna står mitt emot, så enbart hylla över nästa dörr. 



Bra gjort!

Och händerna håller fortfarande. De har små fläckar men de verkar inte direkt bli fler. Jag ska avstå det godis jag har ätit en hel del av sista tiden (älskar att äta bilar i bilen), för det kan ha påverkat.

Den här dagen ägnas åt att hämta en tårta på Ica (gratis för att jag är nyinflyttad, ska ta med till kompis i morgon), köra hem den till kylskåpet, sedan ratta vidare till Ikea och lämna tillbaka grejer jag inte behöver, sladda förbi Hedin bil och hämta en nyckel till, och sedan ska jag till Sumpan och hämta Selma. Så mysigt att det inte går så lång tid den här gången. Jag lämnade henne ju i måndags. 

Men först av allt ska jag duscha och dammsuga bort sådant som Selma kan äta. Damma orkar jag inte idag, det kan jag smådutta med när hon är här. 

I helgen ska vi som sagt till en kompis, på söndag behöver jag jobba lite, men vi har inga fler planer än så. Uselt väder, så vi är nog inne och kastar boll skulle jag tro. 



6 kommentarer:

Annika Estassy sa...

Har du testat olika uttagsvarianter i min pension.se? Jag tycker att deras simuleringsverktyg är toppen!

Åsa Hellberg sa...

Ja, har testat flera gånger. Det skiljer typ 5000 per månad brutto om jag tar ut allt från 63 eller väntar med allt till 67. Jag har ju inte så hög tjänstepension. Jag tänker ju att jag ska jobba ett bra tag till och kanske, om jag har tur, kan få royalty ännu ett tag framöver.
Det är så svårt att beräkna, men det är ju också NU jag vill göra grejer.
Hur resonerar du?

Åsa Hellberg sa...

Kom på nu att man väl inte kan ta ut tjänstepension innan 65 om man inte går i pension som i att slutar jobba.

Annika Estassy sa...

Du får inte lönejobba mer än 8 timmar i veckan när du tar ut tjänstepension, men att vara sin egen är ju inte att vara anställd. Och vad räknas som jobb när man är författare? Min erfarenhet är att tjänstepension och författeri går utmärkt att kombinera. Sedan är det förstås olika för olika personer vilken lösning som är bäst. Det fiffiga med den allmänna pensionen är att du kan plocka ut delar av den och stoppa utbetalningarna en viss tid om du vill för att sedan återuppta dem. Den allmmäna pensionen är oerhöet flexibel, till skillnad från tjänstepensionen.

Åsa Hellberg sa...

Tusen tack!

Åsa Hellberg sa...

Det finns inget sätt att räkna på framtida pensionsinbetalningar, såg jag. Det är synd, för många fortsätter nog betala in pengar till systemet samtidigt som man plockar ut.