Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

lördag 16 oktober 2021

Jag funderar på karaktärer.

 Om mina egna får jag alltid höra "starka." Ett rätt utslitet ord om kvinnor, om ni frågar mig. Men jag gestaltar nog en typ av kvinnor som inte alltid är så lätt för gemene man att känna igen sig i. De rör sig i fina miljöer, har ofta pengar och är inte ett dugg beroende av män egentligen. De har också en god självkänsla, tar ingen skit och är mer Pippi än Annika. Och jag tror att de flesta identifierar sig mer med Annika än Pippi. 

Så när vi gillar en karaktär är det antingen för att vi känner igen oss i den, eller för att vi vill vara som den. Inget annat. Och gör man varken eller, blir boken också en varken eller. Inte bra inte dålig. En 3a. Inte mer än så. 

Att hitta rätt målgrupp för sina böcker är inte lätt.

Den nya romanen har av förklarliga skäl en annan typ av karaktärer. Om den når andra målgrupper vet jag faktiskt inte. Det återstår att se. 

Jag ligger just nu,  kände mig pyttelite bättre när jag klev upp, men så vred jag till höften när jag skulle passera en köksstol och då blev det genast sämre igen. Alltså känns det som jag började om från början igen i morse. 

Dag tre. Irriterande var ordet. 

Men tur att jag inte har en deadline. Det är inte ett dugg synd om mig, det här går ju faktiskt över. Jag gnäller bara för att jag KAN.



Fint i Farsta idag.

2 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Du har sol iaf! Krya på dig!

Cecilia Johansson sa...

Det där med att skapa intressanta karaktärer är inte lätt. Men roligt att få leva i en annan värld ibland och fördjupa sig i andras liv. Älskar det med skrivandet.

Kram