Mina föreläsningar.

VAD JAG GÖR UNDER FÖRFATTARBESÖKEN

Föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman. De slitsamma åren. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär.

För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek.

Bokning sker via Författarcentrum.


Hösten 2018Aug 4:e Feelgoodfestival Mariefred

Sept 1:a 14.20 Skiljebo bibliotek /Västerås

28-30:e Bokmässa Göteborg

Okt 6:e Skärhamns bibliotek / Tjörn

Okt 16e evenemang Bonniers bokklubb

Nov 22:a Fristad bibliotek /Borås


torsdag 23 februari 2017

"En man som heter Ove"

har en chans på en Oscar, på söndag, och det har skrivits en hel del om att inte Lassgård fick en ordinarie biljett utan att regissören istället valde att ta med sin fru. Well. Det kan så klart diskuteras men jag är inte insatt så jag har inte så mycket att säga.

Men Fredrik Backman, då.
Där känner jag mer.
Hur kommer det sig att han inte är inbjuden? Som dessutom toppar alla möjliga listor i USA med boken?
Det känns jätteorättvist!

(För när jag skriver en bok som sedan blir film som sedan blir oscarsnominerad, ja, inte tänker jag stå utanför röda mattan då inte.)

Nu ska jag höra av mig till min lille plutt som är sjuk.
Kanske för att han tog en vaccinationsspruta mot vattkoppor häromdagen, för trots att jag utsatte honom för smitta så fick han det aldrig när han var liten.
Och man kan ju få en släng, sa de tydligen.
Å andra sidan har han frossa och antagligen hög feber så det kan ju vara influensa som det verkar gå en andra sväng av just nu.

Sedan ska jag latmaska mig ända till träningen på lördag.
Wohoo.


6 kommentarer:

Robert W sa...

Det verkar allt ibland som att regissörerna vill hålla författaren på armlängds avstånd. Filmen ska ses som regissörens verk. Nåväl, då kan väl regissören skriva manus från början till slut då utan någon bok som förlaga.

Jag ska sitta uppe hela natten och kolla på Oscarsgalan när du kommer glidande på röda mattan!

suziluz sa...

Det går inte att göra en film av en bok, man gör en film av ett filmmanus, och det är extremt stor skillnad på det ena och det andra. Det vill säga, skälet till att inte Fredrik Backman är inbjuden är att de har köpt hans idé och sedan omarbetat den till filmmanus. Det är inte så lätt som det kan verka för en utomstående, men den som vill kan få låna ett filmmanus av mig för att se hur det ser ut och upptäcka själv. De flesta "vanliga" författare är inte lämpade för att skriva filmmanus, för de vet för lite om filminspelning och dessutom måste nästan 90% av romanen bort, annars skulle filmen bli 13 timmar lång. Det är svårt för en författare att slakta sin bok på det sättet.

Hannes Holm har skrivit manus och regisserat "Ove". Däremot är det ganska suspekt att han anser att hans fru, som varit bollplank i hans arbete, är en viktigare person för filmen än skådespelaren som spelar huvudrollen. Och där har vi sammanfattat konflikten.

Med vänlig hälsning, förnumstig-skådespelare-slash-romanförfattare-som-aldrig-skulle-klara-att-skriva-filmmanus.

(Men du får åka på Oscarsgala ändå, Åsa. Tjata på att filmbolaget bjuder in dig, och så får du betala resan själv bara.)

Åsa Hellberg sa...

Jajaja.
😀 puss

Åsa Hellberg sa...

Haha, tack'

Lillian sa...

Borde vara självklart att författare ska med! Det är ju författaren som kommit på storyn. :-)

Åsa Hellberg sa...

Lillian, eller hur! :)