Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

måndag 11 maj 2020

Ny lektion i eftermiddag, jag kom av mig lite.

Jag hade visst en hel del att göra med mitt eget, och det går ju först.

Idag är jag skrivledig, men jobbar med min momsdeklaration så att ligga på latsidan är det inte tal om.
Inte på ett tag, faktiskt. Men det passar mig finfint. Jag tycker att jag har hittat en rytm som gör att jag inte jobbar ihjäl mig men samtidigt känner att jag alltid har något att göra.

Jag träffar ju inte en människa (förutom Jonathan en gång i månaden) och vill ha något att sysselsätta mig med, i alla fall större delen av dagen.

Igår gjorde jag klart och skickade jag mitt korrade manus till Kvinnorna på Flanagans som snart ska tryckas och i morgon får jag mitt manus på tredje korta Sonjan som ska redigeras ett varv till under fem dagar, onsdag till söndag. På måndag om en vecka börjar jag skriva på del 3 i Flanaganserien.

Sedan planerar jag för vanliga arbetsveckor framöver (peppar peppar för att jag håller mig benen).
Alltså som de flesta andra: arbete 5 dagar i veckan och ledig 2.

Fast när det inte finns något direkt att göra så vet jag inte hur de där lediga dagarna blir. Jag behöver verkligen röra på mig mer än jag gör och i sommar ska jag förhoppningsvis kunna promenera mer. Inte bara på lediga dagar.
Och så vill jag vara på min lilla strand. Jag ska breda ut min filt såpass att alla förstår vilka meter som är bara MINA, när jag lyssnar på Sommar i P1.

Skrivmålet i sommar är 1500 per dag och om jag får till det där med att INTE vakna bustidigt och vilja somna om (i morse vaknade jag FEM), 8 vore perfekt, så borde jag vara igång med manusskrivandet kl 9 och därmed vara klar runt 13.
4 effektiva timmar och jag är slut som om jag har jobbat 8.
Får jag inte till 1500 på de timmarna så får jag fortsätta tills jag är klar.
Med en deadline sista juli finns ingen tid för att latmaska. Men den lilla pressen passar mig utmärkt.

Jag, strukturer, planer och att följa dem, går så himla bra ihop.
Det är otroligt vilsamt för mig att ha en plan.
Att ha tusen oorganiserade bollar i luften passar inte mig, det är oerhört stressande. Jag vill ha ordning i det som ska hända framöver, kontrollera det jag kan. Då kan bollarna vara många, det gör inte ett dugg.

Det kommer alltid ändå saker som ställer till det och jag har lättare för att hantera dem om jag har ordning på det som är MITT jobb.
Därför vet jag exakt hur mycket jag måste skriva varje dag, fem dagar i veckan, fram till sista juli.
Jag vet ingen författare som gör som jag när det gäller det, men jag gör det som passar mig.
Det ska bli bok, det är det viktiga.

Typ så, denna måndag när jag somnade om exakt TRE gånger.




Inga kommentarer: