Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

fredag 5 april 2024

Väldigt märklig natt.

Jag vaknade 02.30 och varenda tanke jag någonsin tänkt i hela mitt liv började snurra. Jag kom inte ur det, det blev som en kaotisk loop. Kl 4a var jag fortfarande vaken. Idag blir det inget kaffe efter 12.00. Jag minns inte när jag drack sista koppen igår, vanligtvis dricker jag decaf om jag är sugen på sen eftermiddag, men jag minns inte gårdagens intag. 

Tills sist i natt gick jag mentalt in i mitt nästa (nya) manus som jag började skriva på Kanarieöarna. Att få in i manus är ett trick, det får ihop tankarna. Och det är det sista jag minns från i natt. Väckarklockan ringde 7.30.

Det snöar ymnigt till och från, och jag behöver handla, men måste ju vänta på VVS-killen som ska komma idag, ni vet han "i alla fall inte före 9." 

Jag hittade hamburgare i frysen och med broccoli och osötat äppelmos i magen klarar jag mig ett bra tag, men handla behöver jag för nu är det tomt i kyl och frys.

Än har jag inte kommit igång med Spanien 2 och det blir nog inte massor gjort idag, däremot behöver jag öppna manus och kolla var jag är och kanske skriva lite utan att ha en ambition om att det ska bli en massa nyproduktion. 

På tisdag eller om det är onsdag, åker jag till västkusten och på torsdag åker Selma åker tåg igen till Östersund dit Linnea och Jonathan ska åka för att vara med på Linneas farmors begravning.  Jag fick inte ta med henne till biblioteken, annars hade hon kunnat åka med mig istället. Jo, till ett personalrum fick hon följa med, men hon är ju inte van att vara ensam så länge än (knappt något alls, och det behöver vi förstås träna) och kanske bara skulle vara skrämd och förtvivlad och det klarar ju inte jag att ens tänka på. 

Hemma är en annan sak, här har hon sina saker och sina favvisplatser. 

I Östersund ska hon passas av en bekant, men då har hon ju i alla fall sällskap. Skruttan. 

Nu kom VVS, hurra, då kan jag snart åka och handla. 

Han behövde stänga av vattnet. En kran är bakom min klädställning, den andra bakom mitt stora vita skåp ... som jag ju tömde förra veckan då en annan vvs-person var här. 



Där ser ni luckan bakom skåpet där varmvattnet sitter

Frågan är om jag ska flytta skåpet från hallen till tv-rummet. 



Det har hängt med mig sedan jag köpte min bostadsrätt i Farsta, typ 2006. Jag tycker fortfarande mycket om det. Hade ett annat liknande i brunt (som jag sålde på blocket), det blev som en mörk koloss när det fick flytta med mig från Fagersjö till Liljeholmen och passade inte alls in i den lägenheten. 
Det vita passar däremot in lite överallt. Det har stått i kök som rumsavdelare, i hallen i Fagersjö, i badrummet i lilla lägenheten i Liljeholmen och i ett kök igen i min senaste lägenhet. Här är hallen den perfekta platsen, än så länge i alla fall. Jag valde mellan att ha det där eller i sovrummet, men ställde det höga bruna i sovrummet istället. 



Vidvinkelbilden gör förstås att skåpet ser gigantiskt ut (rummet är litet och helheten går inte att fånga), men det är faktisk väldigt fint. Även om sov illa i natt så sover jag oftast väldigt gott i mitt nya sovrum. Jag har ju turen att inte ha några sömnproblem om jag: 
1. Inte oroar mig för något.
2. Inte ska resa någonstans eller är förväntansfull av andra skäl.
2. Inte har druckit kaffe eller ätit socker/snabba kolhydrater. 

I alla fall: medan han grejar trycket i kranarna ska jag fundera vidare på vita skåpet. Nu BORDE ju vattnet vara klart för ett tag, och eftersom jag organiserade allt väl förra gången (då var det så mycket mer stök i skåpet och tog tid att plocka ur) var det enkelt och snabbt att tömma nu. 

Jag har funderat klart. Jag vill ha det i hallen. 




Här är ju tanken att jag ska ha en likadan soffa till. 



Och då ska den vita fåtöljen flytta in i hörnan är tanken. Jag behöver skjuta både soffa, bord och bokhylla, men det finns plats till det. När jag flyttar fåtöljen ska den få samma klädsel som soffan. Jag hade en extra beige klädsel till den som jag har lämnat tillbaka till Ikea. Den gröna är 1000 kronor billigare. Bingo!

Nu saknades en grej till kranen, så han pep iväg för att köpa det, så antar att han är klar här om en timma kanske. 

Jag börjar jobba så länge. Trevlig helg!




4 kommentarer:

Mona sa...

Kan du inte sätta hjul på det vita skåpet?

Åsa Hellberg sa...

Jo, det kan jag nog om jag vill.

Eva-Lotta sa...

Sådana nätter är värdelösa.
Snyggt skåp!

Åsa Hellberg sa...

Tack!