Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

onsdag 3 april 2024

Inte kommit igång än, men är som en frustande häst.

 Lite nervig, förväntansfull och positiv på en och samma gång. 

Som jag gillar den här romanen. Nu vet jag att det inte betyder ett dugg, men det gör det för mig. Jag har det fortfarande i mig, så känner jag. España är en annan sorts bok, mer av en pralin än Fjällbacka 3 som har en större tyngd. Jag blir inte besviken av betyget 3 på España, men det blir jag om jag får en 3a på Fjällbackaböckerna. Särskilt den här, tror jag. 

JAJA, vi får se. Först ska den färdigredigeras under dagen. Sedan är det en kort koll från både Lena och mig innan korr, i två vändor. 

Jag pratade med en kollega (låt oss för enkelhetens skull kalla honom Mattias Edwardsson), som har TRE korrfel (hittade av korrläsare) i sina böcker (och därmed NOLL när de går till tryck). HA HA HA. Så är det inte här, kan jag berätta. Jag har inte det där i mig. Min flygande blick är tydlig även där. Det är så jag skriver och det är uppenbarligen också så jag läser manus. 

I den här vändan tar jag bort sådant som min redaktör har lagt till, alltså småord som hon tycker passar och som jag aldrig skulle använda. För mig blir det inte bra. Jag måste ha mina ord, hitta egna varianter. Många gånger blir det övertydligt att förklara varje gest, där gesten självt borde säga det jag vill ha sagt. Om någon slår ut med händerna borde det framgå av sammanhanget varför. Just den biten ligger ju hos mig att lyckas med. 

Det är roligt att redigera, det blir så himla mycket bättre!

Nu behöver jag dra ned tempot mot slutet och dra ut på det lite, det är nog det svåraste för mig. Jag hastar gärna klart. 

Men med tanke på att detta är sista delen i serien behöver jag fånga det på något sätt, och hur är inte HELT klart än, trots att det är sista redigeringen. Det måste helt enkelt bli klart idag.

Min bil är insnöad och jag funderar på att bara låta den vara det idag. Jag skulle behöva sola, slänga grejer och sånt, men kan skjuta på det till i morgon. Jag solade igår, innan snön kom och det var halt och haglade. Tur att jag inte har bytt däck. Planen är att göra det på tisdag innan jag åker till Västkusten, men då måste det ju vara snöfritt hela vägen till Göteborg. 



Här sitter jag och jobbar just nu. Det var inte skönt i gröna soffan idag. Senare sätter jag mig i fåtöljen i röda rummet. 

JAJA, vi får se. 

NU drar jag igång. Hurra!


2 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Du jobbar på! Vi har också snö, det var lagom kul att köra de fem milen till sjukhuset i förmiddags. Men körningen gick bra.
Ta det nätt när du ska iväg. Du bör nog behålla vinterdäck ett tag!

Åsa Hellberg sa...

Vad skönt att det gick bra!