Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

söndag 29 mars 2020

Lektion 10


Tionde lektionen och det är hög tid för en arbetsuppgift från coachen. En del repetition. 

Vill du lägga upp ditt svar i kommentarsfältet är det förstås toppen, annars gör dem för dig själv.

1.     Har du bestämt dig?

2.     Vad är ditt mål, när ska din bok vara klar?

3.     Har du tidigare satt mål och lyckats? Vad var det som gjorde att du nådde målet då, är det något du kan använda dig av här?

4.     Identifiera vad som kan sätta käppar i hjulet, och vad som gör att du ändå kan komma vidare.

5.     Om du inte har kommit igång: Vilken dag ska du börja? Vilken tid?

6.     Har du redan kommit igång? Har du satt mål per dag? Hur ser dina mål ut?

7.     Tänker du skriva ett synopsis, eller som jag – låta det komma under resans gång? Vad känns bäst för dig?

8.     Vad skulle det betyda för dig att lyckas skriva en bok?

9.     Hur viktigt, 1-10, är det för dig att skriva din bok?

10.  Gissa om den kommer att bli skriven om det är under 10?


Nästa vecka har jag en deadline så lektion 11 i Hellbergs virusskrivskola får vänta tills på fredag.

Lycka till!

12 kommentarer:

Maria sa...

Helt rätt, du kan inte bara mata oss :)
Jag började skriva i slutet av januari måndag-fredag och målet är ca 1500 ord per dag. Har nu nått 60 000 ord och ska vara klar innan midsommar.
Har tidigare startat företag och ser flera paralleller; uthållighet och våga tro på sig själv och sin idé.
Har tappat koncentrationen senaste 2 veckorna i Coronakaoset och har då istället börjat redigera. Ska börja skriva imorgon igen!
I höstas gick jag en förberedande kurs på Folkuniversitetet och där fick vi skriva synopsis och få respons på det. Märker nu när jag skriver att det mer finns där i stora drag och reviderar det löpande. Har synopsis och uppföljning av antal skrivna ord i excel, där känner jag mig hemma så då finns det något gammalt och vant :)
Jag vill slutföra den bok jag skriver för jag vill få ur mig berättelsen. Ska göra vad jag kan för att få den utgiven men får se hur det går.
Drömmen vore lära sig hantverket såpass så att det blir flera böcker. Kan inte tänka mig något roligare! Klar 10a

Hanna Lans sa...

Releasedatum för min roman är den 23:e april 2021 och jag har redan bokat slottet jag skriver om. Eller, jag skriver om Hilda Sparre som bodde där. På Gunnebo slott i Mölndal. Du är självklart välkommen!

Caroline sa...

• JA, jag har bestämt mig! 31 maj ska mitt råmanus vara klart. Sedan blir det redigering och lektörsläsning.
• Har inte skrivit en bok tidigare men andra mål har jag ju uppnått. Jag måste vilja det tillräckligt mycket, då går det!
• När jag satte mina mål den 18 mars hade jag redan 28.000 ord skrivna. För att nå 80.000 ord på 10 veckor behöver jag skriva 5200 ord i veckan. Det blir 743 ord per dag, men jag tillåter mig att ha skrivfria dagar och skriver då mer de andra dagarna. Ibland går skrivtiden åt till att planera framåt, t ex skriva stolpar eller annat för kommande kapitel, då växer ju inte antalet ord men jag ser det ändå som värdefullt arbete som tar mig framåt. (Resultat efter att målet sattes: Efter 8 skrivdagar hade jag fått ur mig 7.850 ord, så nu har jag bevisat för mig själv att det går!)
• Jag är tydligen en synopsismänniska men nya idéer och vändningar får också plats.
• NÄR jag lyckats skriva en bok har jag klarat något som jag för ett år sen inte visste att jag ville eller kunde göra. Det skulle också betyda början på en ny inriktning i livet; har jag skrivit EN bok vill jag skriva flera.
• Hur viktigt? 10
• Älskar dina frågor! Tack för pepp. 😃

Lycka till med din deadline i veckan! Jag ska göra som du – skjuta på lite andra saker och fokusera extra mycket på mitt manus.

Ann sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann sa...

Uppgift 1 – virusskrivskolan

1. Har du bestämt dig?
Svar: Ja

2. Vad är ditt mål, när ska din bok vara klar?
Svar: Egentligen hade jag satt 13 maj som deadline, men corona har kommit emellan och stört en del. I sommar kommer jag förmodligen inte heller att spela teater som det var tänkt och då kan jag flytta fram min deadline lite. Så nu tänker jag att jag ska ha ett läsbart manus innan midsommar.

3. Har du tidigare satt mål och lyckats? Vad var det som gjorde att du nådde målet då, är det något du kan använda dig av här?
Svar: Kniven på strupen. Deadlines. Att någon väntar på resultatet.

4. Identifiera vad som kan sätta käppar i hjulet, och vad som gör att du ändå kan komma vidare.
Svar: Att jag tappar sugen och ”tar ledigt” när det tar emot. Oro kring situationen som pågår i världen just nu. Motgift: virusskrivskola, lyssna/läsa inspirerande författare och poddar, skrivschema. Följa nyhetsflödet kring corona på ett strukturerat sätt.

5. Om du inte har kommit igång: Vilken dag ska du börja? Vilken tid?
Svar: Är igång.

6. Har du redan kommit igång? Har du satt mål per dag? Hur ser dina mål ut?
Svar: Ja, jag redigerar ett råmanus jag skrev 2018/19 och som sedan blivit liggande. Har tagit tjänstledigt 2-3 dagar per vecka till mitten av april för att skriva om och rent. Mål per dag har jag tappat bort mig i… det ska jag genast ta tag i. Hur mycket kan man redigera per dag? Hur långt är ett rep?

7. Tänker du skriva ett synopsis, eller som jag – låta det komma under resans gång? Vad känns bäst för dig?
Svar: Jag har skrivit mitt råmanus utan synopsis. Har insett att jag skrivit den i scener, med för långt uppehåll emellan skrivpassen. Jag behöver skriva om allt i ett ”flyt” så jag binder ihop och får den så dramaturgiskt bra jag bara kan. Behöver skriva varje dag.

8. Vad skulle det betyda för dig att lyckas skriva en bok?
Svar: Det skulle betyda så jäkla mycket. Att få berättelsen att leva på papper så som den gör för mig i min fantasi skulle vara sjukt tillfredsställande. Jag bara måste dit!

9. Hur viktigt, 1-10, är det för dig att skriva din bok?
Svar: 10

10. Gissa om den kommer att bli skriven om det är under 10?
:-D

Tack för pepp och rolig läsning här på din sida! Lycka till med din deadline...

Lillian sa...

Japp, jag har bestämt mig. Har inte satt ett tidsmål när boken ska vara klar, livet är inte på det sättet att jag ska göra det just nu. Men jag har satt ett mål att skriva ett visst antal ord mån-fre och det har jag gjort sedan i måndags när jag började. Eller jag har skrivit mer varje dag om jag ska vara ärlig. :-)
Synopsis...?
Har under lång tid haft ett behov av att skriva och det behovet har blivit ännu större den senaste tiden. Att lyckas skriva en bok skulle betyda jättemycket. Jag skulle visa för mig själv att jag kan och det är stort! Så helt klart en tia! :-)

Kerstin Brandt sa...

Ja, jag har bestämt mig. Nu skall det bli klart! Jaghar två halvfärdiga manus och det första skall jag göra klart till min födelsedag i augusti. Har skrivit ungefär hälften så det är inget omöjligt uppdrag....
Jag la undan manuset när jag kört fast så nu måste jag ta tag i knipan jag skrivit in mig i.
Det som sätter käppar i hjulet är jag själv. Tänker att det här är inget som någonsin kommer att leda någonvart osv. Men om jag inte gör det nu så får jag ju aldrig veta om jag har någon chans. Känner också en viss förtröstan i att många författare som lyckats väl blivit refuserade.
Rent generellt är jag dålig på att sätta mål och sedan försöka följa det jag bestämt. Livet rullar på så oerhört fort och jobb, familj, vänner tar mycket tid, positivt så klart men inte bra för att färdigställa manus.
Jag sätter 10 i poäng för hur viktigt det är att detta blir klart. Att bli färdig skulle vara fantastiskt! Oavsett hur det går.
Berättelsen jag skriver är en berättelse som bygger på människor jag träffat, och på mina egna erfarenheter såklart. Jag vet vad som skall hända i berättelsen, jag vet hur det slutar. Så att, då får jag väl ta tag i det här. Sitter här vid mitt skrivbord och har faktiskt hela dagen på mig, inget jobb idag, är ledig på måndagar. Så att det skall bli spännande att se hur långt jag hunnit ikväll.
Tack Åsa för denna virusskrivskola, den har gett mig så mycket inspiration.

Marie Åkesson sa...

1.Har du bestämt dig?
Svar: Jajamän, skrivet i sten!

2. Vad är ditt mål, när ska din bok vara klar?
Svar: 12 juni. Sommarsemestern kommer ägnas åt redigering. Helt klart 15 augusti och då blir det inskick till förlag.

3.Har du tidigare satt mål och lyckats? Vad var det som gjorde att du nådde målet då, är det något du kan använda dig av här?
Svar: Jag använder mig alltid av mål när jag ska göra något, är målorienterad. Det har jag lärt mig på jobbet och gör likadant privat. Även om jag kanske inte når ända fram har jag i alla fall nått j-igt längre än om jag inte haft mål.

4. Identifiera vad som kan sätta käppar i hjulet, och vad som gör att du ändå kan komma vidare.
Svar: Att ha tid (jobbar heltid också). Att vara lat, lättare att slappa än att skriva, dvs piska latmasken ur mig, jag gillar att slappa. :-)

5.Om du inte har kommit igång: Vilken dag ska du börja? Vilken tid?
Svar: Har kommit igång.

6. Har du redan kommit igång? Har du satt mål per dag? Hur ser dina mål ut?
Svar: Är igång, har skrivit 97 sidor, satsar på 300 sidor. Eftersom jag jobbar heltid är målet 4000 ord/lördag och söndag. På vardagarna skriver jag när jag orkar. Just nu går jag en författarskola så det blir tyvärr mer redigering än "nyskrivet".

7.Tänker du skriva ett synopsis, eller som jag – låta det komma under resans gång? Vad känns bäst för dig?
Svar: Ingen synopsis. Ingen planerad struktur, då dör min fantasi. Jag är som du, orden sitter i fingertopparna. Jag har en bra idé när jag börjar, men vet varken namn eller karaktärsdrag. Jag vet början, huvudpersonen och har ett hum om slutet men det där emellan kommer när jag skriver. Jag vet att när jag blir "fast", dvs skriver och skriver och skriver utan att märka hur lång tid som gått, då blir det som bäst.

8.Vad skulle det betyda för dig att lyckas skriva en bok?
Svar: Har drömt om detta sedan jag var 20. Är 61 idag. Så - ALLT. Och ett tredje karriärbyte. Vill sluta jobba, bara skriva och lite resa.

9.Hur viktigt, 1-10, är det för dig att skriva din bok?
Svar: 10. Går före allt annat på fritiden just nu.

10. Gissa om den kommer att bli skriven om det är under 10?

Kristina sa...

Ja, jag har bestämt mig och jag är igång. Livet medger ett mindre projekt nu och mitt mål är ett delmål. Att ha skrivit ett manus till en novell till midsommar. Eftersom jag vet att det kommer bli pauser i skrivandet har jag satt tempot till 625 ord i veckan. Vilket redan har skitit sig men åt rätt håll så jag ligger några veckor före för det bara rasslade till när jag satte igång.
Det är delmål nummer 1 och sen när det är klart sätter jag nästa mål efter hur det ser ut då. Men jag har redan lite olika funderingar på fortsättning förstås så jag har inte tänkt att det ska stanna vid manuset.

Det är en stark 10:a. Jag ska göra det här!

Jag skriver utan synopsis men med anteckningar om karaktärer och skisser över miljöer. Jag har historien i stort i huvudet men den får berätta sig under tiden. Jag vet att jag fungerar så att det kommer medan jag gör annat och sen skriver jag ner det. Har skrivit krönikor på det viset. Har också skrivit artiklar och då haft synopsis. Det här är det första längre jag skriver som inte är uppsats och utan synopsis.
Tack vare virusskrivskolan fick jag äntligen tummen ur att skriva något annat. Mycket inspirerande och spännande!B sa...

Härligt med en liten uppgift som får oss att tänka till och även repetera de tidigare lektionerna.

Nu har jag bestämt mig och det är slut med velande och undanflykter. Jag har tack vare kursen äntligen fått ändan ur vagnen och påbörjat ett råmanus och målet är att jag skall ha det klart tills julafton, det får bli min julklapp till mig själv.

Jag vet själv att jag jobbar bäst i projektform och med väl uppställda delmål och mål så just nu försöker jag komma underfund med hur delmålen skall vara uppsatta. Samtidigt kunde jag inte låta bli att påbörja boken, blev så inspirerad här av kursen och av övriga deltagare. Jag jobbar utifrån ett grovt synopsis men det tillkommer och stryks saker där hela tiden vartefter inspirationen flödar.

Nu när jag äntligen kommit igång, har i dagsläget skrivit två kapitel, vill jag verkligen slutföra det här projektet. Jag VILL, jag KAN, jag SKA !!! Nu tänker jag strunta i självkritiska tankar, folks åsikter och göra vad jag vill, det vill säga skriva en bok som jag själv skulle älska att läsa.

Tack för inspirerande läsning på bloggen och önskar dig Åsa och övriga deltagare gott skrivflyt i veckan :-)

Anonym sa...

Jag hade egentligen redan börjat med en berättelse innan jag hoppade på din virusskrivskola - och tänkte att jag kan applicera det jag lär mig på det som redan är skrivet och det som ska komma. Mitt manus är kanske inte någon tvättäkta feelgood heller för den delen, eller jo jag har ju tänkt att det ska vara det men inte i nutid utan det ska bli som en feelgood a la 1890 men utan för mycket svält, skadedjur under sängarna och hopar med ungar som dör för att mässlingen råkar härja i byn - det måste väl inte bli eländigt bara för att det råkar utspela sig förr i tiden?
För min del funkar det inte att sätta ett mål ett visst antal ord per dag, för jag har inte ens möjlighet att sitta ner och skriva varje dag. Jag skulle önska att jag fick tid till det, men när man har tre barn under åtta år så kommer det annat i vägen hela tiden.
Jag är uppe i knappt 50 000 ord nu och med lite tur når jag 80 000 innan jul. Det kan också hända att jag tröttnar på skiten och börjar om med något annat och sen upprepas det hela. Men DÅ ska jag inte glömma att läsa igenom dina lektioner noga en gång till!
/Caroline A

Ulla sa...

Hej
1. Ja, jag ska skriva.
2. Då jag dessutom är realistisk satte jag september som klart.
3. Både ja och nej. Jag har skrivit ihop romaner förut, men inte nåt målet att få dom utgivna.
4. Käpparna är först och främst jag själv. Sen när vi är bortresta hos familjen är det svårt att få tid. Men just nu verkar det som det hindret är borta.
5. Jag har börjat.
6. Har satt 2500-3500 per vecka. Vecka 1 skrev jag 3500 och vecka två 2500.
7. Jag skriver en enkel synopsis, mest för att hålla reda på var jag är. Vet hur handlingen ska vara, så jag vill inte tappa bort nån del. Dessutom när jag får en idé om nåt längre fram i handlingen skriver jag in det i mitt synopsis, så jag inte tappar bort det.
8. Väldigt mycket. Men skriva har jag gjort förr, så min dröm är att kunna ge ut den.
9. 9-10 att få den utgiven. 9 för att jag lite tappat tron, då jag inte lyckats hitintills och vet att jag överlever.
10. Den kommer att bli skriven. Jag har en jättebra historia. (Vilket jag även haft i de tidigare böckerna). Men nån gång ska man väl locka ett förlag.