Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

måndag 6 september 2021

Det är livsfarligt för en författare,

 tror jag i alla fall, att tänka på sina läsare när man skriver. Jag har ju turen att kunna koppla bort det helt, tack och lov, för när boken väl är ute är omdömena lika många som läsarna, och hade man försökt ta in det hade man nog blivit knasig.

Det önskas mer sex, mindre sex, mer djup, oj vad djup, för många fula ord och så vidare. 

Well, fräulein Hellberg skriver vidare utan tankar på andra än mig själv. 

Jag såg att John, en av våra förläggare på Forum, gav skrivtips i tidningen Skriva, och det är ju tur att han inte jobbar med mig för jag följer inte ett enda av de råd han ger, tror jag. Min plan för romanen ligger ju snarare runt den - än  i den. 

Om jag skulle göra som han rekommenderar, och som jag förmodar är superbra för en förläggare om författaren gör, så skulle det bli exakt NOLL böcker från mig. Och det vore väl synd, tänker jag. I alla fall för mig. 

Man gör det som det blir en bok av, det är fortfarande mitt tips efter att ha skrivit 16 böcker. Snart 17 om jag ökar takten lite ...

Typ så, denna urtrötta dag när jag vaknade alldeles för tidigt. Eller förresten, somnade för sent. 

Jag har lite mat/magpanik och måste lösa det idag, men först ska jag skriva tusen ord i mitt manus. Först därefter ska jag duscha/tvätta håret och handla. Nuvarande kosthållning funkar inte, så jag ska försöka dra igång min airfryer och göra lite kyckling i den. Kan jag bara få till det så kan jag ju fixa grönsakerna jag vanligtvis kokar på spisen i mikron. 



Här får ni ett recept från Linnea. Det låter så gott, men är nog inget som passar min mage tyvärr. 

Det där med att inte ha en spis är INGEN höjdare om man vill vara snäll mot sin mage och är noga med råvaror som passar en. 

Har jag klagat klart om det nu? YES BOX!


Måndag. Bra dag så här långt ändå.

2 kommentarer:

Cecilia Johansson sa...

När jag skulle börja skriva den roman som snart finns ute i butik, kunde jag inget om hur man skulle tänka. Frågade andra författare. Svaret kunde bla: bli: "Kontakta en lektör. Det kostar mycket, men det är värt varje krona" eller "Du måste ha ett visst antal scener i boken" Dessa råd gjorde att det låste sig totalt för mig. Efter att ha följt din Virusskrivskola och tipset "Det det blir en bok av är det rätta sättet" har gjort att det blir lättare för mig att skriva utan att bli så blockerad. Har skickat in manuset till kommande romanen till några olika förlag. Två svarade att de gillade den och att den var intressant, men hade inte möjlighet att ge ut den nu. Om det inte varit för dina råd, hade jag inte skrivit någon bok alls. Har lärt känna mig som författare och vet nu hur jag ska jobba för att skriva mina böcker. Jag måste planera varje bok innan den skrivs. och skriver den bok som jag själv vill läsa.

Vill bara säga TACK!

Åsa Hellberg sa...

Toppen, hurra!