Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

fredag 3 januari 2020

Den som följer författare i sociala medier får ofta läsa att deras alster ska bli film.

Det är inte ofta det blir så.
Däremot säljs manus på option, det vill säga att filmbolaget köper rätten att vara det enda filmbolag som får undersöka om boken kan bli film.

Min första Sonja har varit såld på option sedan 2015, eller 16 kanske? Halvårsvis har optionen förlängts för att man tror att nu jäklar har vi hittat regissören vi söker.
Jag har varit på möten, fått läsa manus, sett listor med eventuella skådisar, men ändå ingen film.
Sedan något år tillbaka har jag ett nytt filmbolag och då ökar förhoppningen igen.

Men även om det just nu ser ljusare för ut för en Sonjafilm, så finns det inga garantier.
När filmrättigheten löses in har nästa steg tagits, men där är vi inte än med Sonja. Option att köpa filmrätten är inte alls samma sak. Filmrätten köps först när det är nära/taget ett produktionsbeslut.

Jag tycker att agenterna som skriver att deras författares böcker ska bli film, och i mindre bokstäver talar om att det än så länge bara är en option, är lite väl tidiga med nyheten. Oftast bidde det ju ingenting.

Så när ni ser att någon skriver att deras bok ska bli film, håll en tumme ni också. Två av Backmans böcker har filmats, Läckbergs, en Kajsa Ingemarsson (Citroner gula), Astrid Lindgrens barnböcker, ett par Martina Haag, några deckare (Snabba Cash, Hamilton) Sjöwall/Wahlöö. Några har blivit tv-serier: Beck, Wallander, Maria Wern och Sandhamn och kanske några fler. Inte så många med tanke på hur många böcker som släpps per år.

Det var dagens tanke i skrivstugan.
Jag ska jobba och sedan handla, det är allt idag.
Visst är man lite dagvill?
Fredag, liksom.

Jag struntar i vilket, min helg går ändå i arbetets tecken.

Det är så himla kul och än så länge går det bra framåt. Deadline är 20 januari och 21a måste jag börja att på riktigt ta tag i nästa korta Sonja. Jag har fått mer tid på mig, men det går inte att skjuta på längre nu. Det är en intensiv vår och sedan sommar (2 redigeringar plus ett helt nytt manus, Flanagans 3), men en relativt lugn höst 2020 när jag bara ska redigera.

Jag vet inte vad jag ska skriva efter Flanagans (om jag inte ska skriva en 4a i serien) men det kommer väl förhoppningsvis.

Typ så.
Tjohej, så länge!


Inga kommentarer: