Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

tisdag 14 juli 2020

Alltså, det där med att släppa en bok.

Fasiken vad det är svååååårt att låta andra ha en åsikt och känna att boken nu tillhör alla andra att slänga sig över.

Man jobbar så länge med något, känner, reviderar, gör om, får feedback ... och sedan ligger den där öppen för att kritiseras. Det är ju helt sjukt egentligen. Vem har det så på jobbet. Hundratals chefer kommer in och säger vad de tycker. Och inte bara  det. De skriver dessutom om det överallt.
Det finns inget mätbart, inget åh vad du har  jobbat effektivt och bra, utan det är slutresultatet som är öppet för granskning.

Fast så är det ju med konst. Alla får ha en åsikt och alla har det. Många har åsikter utan att kunna sätta fingret på varför, många säger sig vara recensenter men är egentligen "bara" tipsare och förmår  inte en analys  – men når många andra med sitt tipsande.

Därför blir man JAG extra glad när någon faktiskt verkar ha förstått. Tidsandan, vad som krävs av karaktärerna etc.
Hurra för det och för att man kan förstå kvinnor trots att de inte är gulligulliga.

För det går ju inte att förklara konst. Jag gillar ju inte ett verk mer för att någon förklarar tanken bakom. Jag kan sympatisera, känna för hur man har tänkt, men  det betyder ju inget för mig när jag ska ta in konsten i mig.

Och kanske det är det som är det svåra när man har  lämnat det ifrån sig.
När det är klart är det klart. Inga diskussioner i världen kan ändra på romanen/tavlan/låten efteråt.

Svårt, fy fan.


Det är lättare för mig att skriva nytt. Och jag travar på framåt.Jag ligger efter men hoppas ta igen en del. Inte mycket mer än två veckor kvar och det återstår MASSOR!


Hoppas att ni har en fin dag/vecka/semester.

Tjohoo!





Inga kommentarer: