Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

tisdag 5 juli 2022

Nu gjorde jag det igen.

 GLÖMDE bloggen.

Men det har varit fullt upp kan jag ju nu berätta. Sex pers vid bordet var perfekt om man äter middag. Jag har två extrastolar som passar perfekt vid bordsändarna och som är ihopfällbara om jag inte vill ha dem framme. Men jag tycker att de är fina.

Jag åkte till Fjällbacka i söndags, igår var det måndag och då hade jag en middag för mammas 3 kusiner från Göteborg, mamma och min lillebror, och före det hade jag hängt upp tavlor i köket, en hylla i köket och en lampa i köket. Jag köpte blommor och fyllde lådorna på fönsterbrädan (snorbra från Ikea) två i köket och två i vardagsrummet. Sedan hämtade jag mamma, och maten lagade jag medan kusinerna var här. Sedan kom brorsan med mormor och morfars gamla pelarbord som passar helt perfekt i köket vid sängen. Idag åt jag frukost där, sittande på sängen. Det blev gullig runt min säng. Äntligen fick jag upp mormors hylla och som den passar, eller hur? Och bordet blev inte alls för stort, tvärtom ramar det in sängen lite.Är så glad för allt jag kan packa upp här som jag har fått av mormor och morfar. 

Det ENDA jag inte är nöjd med är att jag inte kan vädra sängkläderna på samma sätt som jag kan om jag har balkong. Som det är nu lägger jag dem i det öppna fönstret en stund, det får duga. Jag får väl tvätta dem oftare istället. 

I morgon ska jag för första gången tvätta i tvättstugan. Det blir förstås annorlunda mot att ha en maskin i lägenheten, men här finns inte ens möjligheten att installera en så jag få helt enkelt tänka om lite. 

Idag drog jag igång bok nummer 18, och skrev första kapitlet. Sedan blev jag så trött att jag behövde sova en stund. 

Eftersom min agent TVINGADE mig (skojar bara) att skriva ett synopsis på del två (och tre), så hände det saker i fingrarna och plötsligt har jag något av en idé, i alla fall en tänkbar dramatik, i den här boken. 

Återigen bevisar jag för mig själv att det är in fingrarna det sitter, det är såååå märkligt när inte ens jag själv begriper hur det fungerar. Jag har ju gjort på samma sätt som  allt inför varje roman, grubblat och oroat mig för att inte hitta en berättelse. Periodvis får jag nästan panik när jag är så tom i huvudet. Jag undrar vilken del av hjärnan det är som väcks av fingrarna mot tangenterna. Jag skulle vilja fråga en hjärnkunnig person om det någon gång. 

För en timma sedan kom jag hem efter att ha handlat i en större butik ett par mil utanför Fjällbacka (utbudet här är bra om man bara behöver smågrejer. Coop hade till exempel en korkskruv igår när jag insåg att jag hade köpt finvin men inte kunde öppna flaskorna). Och så pratade jag länge med Jonathan som är så himla glad och nöjd just nu. Han har så mycket att göra, men pressen i rösten är borta. Han är bara glad. 

Den 9e ska Linnea vara med på Nyhetsmorgon och baka hela morgonen, och Jonathan ska vara med som stöd i fikarummet utanför studion. 

Jag ska sitta KLISTRAD!

Den 13e fyller mamma år, den 14e ska jag till en optiker i Uddevalla (avbokade den i Stockholm), den 25e har jag ett telefonmöte, det är allt jag har som PLAN utöver jag ska jobbajobbajobba. Målet är att åka härifrån med 30 tusen ord i bagaget. Här ska det skrivas i sommar, må ni tro.

Sedan hoppas jag kunna träffa kompisar, familj, cykla till krogen (cykeln ligger fortfarande i bilen, men ska packas ur så snart jag hinner), sola, och bara mysa i min fina lägenhet. Det är inte alls varmt här, tuup 17 grader, men värmen kommer förhoppningsvis tillbaka. 

I skåpet står askan efter Misse, som jag har tänk hälla ut från Vetteberget, över vår gamla gård. Jag ska bara ta mig upp dit på något sätt. Sedan ska brorsan få elda upp själva urnan och leksakerna som ligger på den. Tycker att det behövs mer här, men jag vet inte vad. Det kommer jag på när jag ser det. Sedan ska krokar upp i köket där jag ska hänga en sommarhatt, förkläder och kökshandduk. Typ. Jag har kroklisten, den ska bara borras upp. SEN ÄR JAG HELT KLAR, tjohej. 

En hel sommar i Sverige känns just nu superfint.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den 35:e ? 😉 Ja så mycket som man vill hinna är det ju bara bra om Juli är extra lång i år

Åsa Hellberg sa...

Haha, nä, 25e så klart!

Eva-Lotta sa...

Hemtrevligt ser det ut!

Åsa Hellberg sa...

Tack!