Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

måndag 26 april 2021

Tredje delen av Flanagans blir SÅ BRA.

 Min strävan har varit ett skriva tre böcker med lika många toner och den här tredje känns som en klassisk feelgood, mer än de andra. 

Det var också målet och jag är glad att JAG tycker så mycket om den, för som alltid kommer ju kritik senare och då är det superviktigt att jag är helt nöjd när jag lämnar ifrån mig manuset. 

Serien spänner över 70 år totalt. Från Linda som var så ung och erfaren när hon tog över hotellet, till Emma och Elinor som kanske trodde att de behövde vara mer än duktiga, vidare till Frankie och Billie som får ...  (Det kan jag ju inte berätta, fattar ni väl!)

Jag tycker att säcken knyts ihop väldigt fint. Det finns inga planer på en fjärde bok utan det här är den sista. 

Men vad vet man. Jag skrev en ny Sonja efter fem år och Flanagans är ju en skådeplats man kan återkomma till. Sonjas andra chans sålde dessutom bra. Den kom efter Gloria (som har sålt 30 tusen färre ex än alla mina andra långa romaner, det känns fortfarande lite tråkigt) och vi slängde in den förhållandevis snabbt för att lite "rädda" mitt författarskap (min idé, det var också jag som kände att jag behövde räddas. Ingenting sådan utrycktes från förlaget, tvärtom, är bäst att säga. Jag tror att de är vana vid att det går upp och ned).

Ett oväntat besök (min hästbok) var klar, men för att få upp volymen igen snabbskrev jag Sonja (i pur glädje för det fanns fortfarande mycket att berätta om), som vi la in istället för hästboken (som fick komma ut året efter, 2018). Det var ett genidrag visade det sig för mina volymer återgick direkt till det "normala". 3e Sonjan och hästboken har sålt nästan exakt lika mycket. 

Dagens arbete går ut på att kolla alla ju, nickar, skakade huvuden, uppför eller upp för. Redaktören har skickat en lång lista på sådan jag bör hålla koll på. Jag har säkert missat (och lagt till) massor i min redigering, och idag ska jag söka mig igenom hela dokumentet. 

Jag har lyssnat på en hel del böcker på senaste tiden, och i den senaste suckas det oerhört ofta. Och dras djupa andetag. Pannor rynkas såpass ofta att personer måste vara randiga i pannan . Sånt ska jag försöka reda ut idag. En gång kan det himlas med ögon i mitt manus, men allra helt ingen gång ...

Blir jag klar idag kommer jag att vara LEDIG, tjohoo, i morgon. 

Ps. Idag lyssnar jag på Värvet som intervjuar Kungen. Snacka om att ha landat en grym gäst. 



4 kommentarer:

Robert W sa...

Jag ser fram mot att få läsa den tredje Flanagansboken <3

Åsa Hellberg sa...

När det blir dags ska du få ett recex!

Eva-Lotta sa...

DEt låter lovande! Ser mycket fram emot boken!

Åsa Hellberg sa...

Hurra!