Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

torsdag 22 april 2021

Mina 60-pluskompisar börjar nu vaccinera sig,

 hurra för deras skull.

Men det var väl tack vare de glada utropen från dem igår som gjorde att jag snurrade runt i drömmar om det under morgonen. 

Det kändes som om jag drömde om det länge, fast vad vet man i dvalan där på morgonen. Det kanske bara var under själva vaknandet? Inte vet jag. Drömde om det gjorde jag i alla fall.

Idag ska ruskvädret komma och jag är redan förberedd. Balkongkuddar och sånt är inne och soffan inpackad i sitt skydd. Jag skulle behöva en korg att lägga kuddar, filtar och plädar i, men den jag hade står nu vid dörren fylld med shoppingpåsar jag tar med när jag handlar. 




Jag slängde ut skostället häromsistens. Inte för att det hade gjort sitt, även om jag nog hade haft det i tio år, utan för att det störde mina ögon. Nu är hallen rensad, skor har flyttats runt, och någon gång ska jag skaffa en liten skoplatta/matta istället för något så stort som ett ställ. Men det behövs inte så länge vädret inte är blött, det får bli en höstgrej.

Idag är det jobb som gäller. Speed, så att jag hinner med min deklaration i tid. Förra året var det lite ändringar och jag måste kolla ifall det är det i år också. Det är alltid lite läskigt att ändra i det som är låst, tycker jag. 

När jag hade min skrivskola var det någon som frågade om författarekonomi, och det är inte alltid det lättaste. Som i år: Senast jag fick in några pengar till företaget (utöver en mindre summa i mars) var i november, och när jag undrar var de pengarna har tagit vägen (för det kan man ju undra) inser jag snabbt att det inte är så märkligt om de minskar drastiskt på 6 månader. Jag måste ju betala preliminärskatt och andra utgifter i företaget vare sig det kommer in pengar eller inte. OCH jag måste bo och äta. Slurp säger det i kassan. 

Ett av mina många förlag betalade inte ut något som de skulle sista mars, jag har tydligen glömts bort på något sätt, och därmed blir det rätt lite att deklarera på inkomstsidan första kvartalet. Momsdeklarationen ska vara inne 12e maj, så att jag har gott om tid till mina båda deklarationer är bra. 

Så sparkontot måste fyllas på under året. Det kan vara så i år att det inte kommer in ett enda öre från oktober 2021 till maj 2022. 

Författarlivet. Jag älskart, trots lite osäkerhet i kassaflödena. Jag klarar mig och är så himla glad för det. 




2 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Vi vaccinerades i dag. Mår bra, men slocknade som ljus i varsin soffa efter ett par timmar ...

Åsa Hellberg sa...

HURRA!