Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

torsdag 22 december 2022

Det lutar mest åt att jag missar mina 15 sidor,

 men så är det ibland. Jag tar igen det i mellandagarna. 

Idag har jag skickat tillbaka grejer till Ellos som inte passade, hämtat julklappar och köpt ett par grejer som jag hade glömt. Bland annat schampo till mig själv. Jag har ett speciellt milt mot min hårbotten, och i Farsta finns det bara på Åhlens. Innan det solade jag och den här gången stod sköterskan kvar och verkligen lyssande när jag berättade om hur jag, eller rättare sagt min hud, mår. Vi pratade om kosten och hon sa att eftersom inga vetenskapliga studier har gjorts är det inget som de rekommenderar (eller säger nej till). Däremot, sa hon, är det vetenskapligt säkerställt att psoriasis påverkar hela kroppen, inte bara huden. Bland annat ser man ju samsjuklighet med hjärtsjukdom, diabetes etc.

Från Psoriasisföreningen

Samsjuklighet vid psoriasis

Studier visar att psoriasissjuka löper ökad risk för att drabbas av t ex diabetes, ledbesvär, hjärt- och kärlkomplikationer, ögonsjukdomar, högt blodtryck och mag- tarmbesvär.

Vad menas med samsjuklighet?:

Med samsjuklighet eller comorbiditet, menas sjukdomar som vi kan få som konsekvens av en annan sjukdom. För psoriasissjuka innebär det ofta att psoriasis kommer som första sjukdom, och att andra sjukdomar sedan kan uppkomma som en följd av psoriasisen. För flera av dessa sjukdomar är sambanden dubbelt, vilket innebär att sjukdomar ökar risken för varandra åt båda hållen. Exakt vad sambanden beror på vet man inte än.

Nu ska jag sola två gånger fram till nyår och två gånger efter, sedan får det vara bra. Då har jag gett det 20 gånger och funkar det inte efter det, så funkar det helt inte med den typen av sol för mig. Den vanliga solen gör ju helt klart väldigt gott även om inte heller den tar bort det helt och hållet.

Jag tänker på de stackare som har väldigt dåligt ställt: hur gör de mer krämer och sånt som det går åt massor av. Det är inte billigt, men man kan få det på recept tydligen och när man når högkostnadstaket (som är typ 6200) blir det gratis en stund. 

I mitten av januari ska jag sola i vanligt solarium så att jag får upp lite skydd innan jag åker till Kanarieöarna. 

Man ska inte skydda sig med solkräm på psoriasisfläckarna när man solar ute, däremot på resten av kroppen sägs det i texter om vanlig sol. WELL. Nu ska inte jag solasola, det är inte meningen med resan och det har jag aldrig gjort. Jag ska jobba, och ta pauser med promenader och sol. 

Sedan ska jag boka tid för koll på hela mig på VC och en ny tid hos min dermatolog. 

Jag tänker att vilken tur jag har haft som har sluppit det här i så många år, ändå. Bara små utslag som jag inte ens har tänkt på som psoriasis. Mitt kliande krympande och allt mer skrynkliga öra, som jag ju trodde förorsakades något helt annat än psoriasis, och som blev bra på tre dagar med kortison. Nu har jag känt att det har varit på gång igen, så idag tog jag på kortison och tänker att jag kanske behöver göra det ett par dagar, och sedan plana ut två dagar till. 

Jag hoppas det i alla fall, för just örat har varit en ljuspunkt i den här behandligen. 

Resten av den här dagen ska jag städa medan det är hyfsat ljust ute, slå in paket och skriva en inköpslista för morgondagen. Unge herr Hellberg hämtas vid porten klockan TIO NOLL NOLL.

Dan före dan före dopparedagen. Bra dag så här långt! Jag har ätit lussebullar, pepparkakor och saffransskorpor till lunch. Min tankar på LCHF före jul, har jag övergivit. Istället siktar jag på mer av den varan efter jul, inför dietkosten den 1a januari. (Det låter som bantning, men det är det verkligen inte.)


2 kommentarer:

Anonym sa...

Högkostnadsskyddet innebär att när man kommit upp i 2400 betalar man inte mer på ett år! Så det är verkligen värt att få medicinerna på recept!

Åsa Hellberg sa...

Tack!