Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

lördag 14 juli 2018

Det är förs många diskussioner just nu.

En av de hetaste har blivit den om pedofillåten.

Den är för det första avskyvärd, så var min åsikt klar om detta.

Däremot kan man ju inte förbjuda att sådant elände skrivs. I vårt land får vi ju skriva precis vad vi vill  så länge vi håller oss inom lagens ramar (det är dock ingen mänsklig rättighet att bli publicerad utanför självpubliceringssajterna).
Och viss underhållning, som filmer och spel som inte passar en yngre skara, granskas och förses med åldersrekommendationer.
15 år är inget ovanligt alls. Vissa spel har 16, andra 18 som gräns.
När Jonathan köpte fysiska spel, som man gjorde för bara några år sedan ... ringde butiken och kollade med mig så att det var okej att han köpte ett för 16+ när han bara var 15.

Problemet med en låt som handlar om pedofiler, som inte har någon kontext alls på Spotify (om den nu har det annars) – en som yngre ändå inte skulle förstå eftersom inte ens 20-åringar alltid har nyanser klara för sig – så tänker jag att det även på musiksajter kanske borde varnas för olämpligt innehåll.
Det är ju enormt olustigt att tänka på att en trettonåring (som är åldersgränsen på Spotify) får upp en sådan låt i sin lista.
Än mer så om den här trettonåringen har varit utsatt för pedofiler.

Går allt att skämta om?
Jag vet inte. Humor har ju med tycke och smak att göra.
Provokationer har jag personligen aldrig aldrig attraherats av, och om den här låten hade den avsikten så undrar jag vem den ville provocera? En provokation måste ju ha en mottagare.
Fick den verkligen rätt målgrupp på kroken?

Om det var pedofiler man drev med, borde inte de nu då vara lika upprörda som vi är?

I ett demokratiskt samhälle kan vi inte ha cencur på det sätter (tack och lov, tänker jag), men vi kan ha regler. Varningstexter. Olämpligt innehåll. Inget för barn. Stötande innehåll.
Konsumentupplysning.

Efterspelen har om möjligt varit  lika osmakliga.
När sakfrågan är övergiven för hugg och slag mot dem som har protesterat.
När man från vita mäns höga hästar återigen måste nypa till kvinnor som har höjt sin röst och tycker något annat än de gör.
Från äcklig låt till äckliga män.
De göttar sig i samma dynghög, kan man säga.

Jaja.
Nu ska jag fortsätta skriva roman.
Hej på en stund.



2 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Jag har läst om låten, men inte hört den.

Åsa Hellberg sa...

Lyssna inte! den är hemsk!