Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

fredag 14 oktober 2022

Release av Jonathan och Bells nya låt

och till deras stora lycka fick de toppa Spotifys största lista (ligga först och ha en bild på Bell), vilket gör att de får en superfin start på sin nya låt. Så glad för deras skull.Och sedan var jag på release för Stina Wollters och forskaren Erik Hemmingssons bok Kriget mot kroppen. Hälsa är så mycket mer än vikt och inget är nog skadligare än mobbning, ensamhet och att inte få vara med, som många som inte passar in i någon slags påhittad norm kan tvingas uppleva. Det finns så många vittnesmål i den här boken som är oerhört berörande.


När Jonathan var liten var vår barnmorska på BVC helt underbar. Terttu, hette hon. Jonathan föddes stor och var större än alla sina jämnåriga, men hon påtalade aldrig det som ett problem. Han följde sin egen kurva, högt över de andras i både längt och vikt, och det var inga konstigheter för henne. Om han plötsligt hade avvikit, nedåt eller uppåt, hade hon reagerat. 

Men så fort han kom till skolan, ansågs det vara ett problem. Där sa barnsköterskan att vi måste sluta med allt sött och fett, och att han var överviktig. Å andra sidan sa hon också till hans kamrat att han var underviktig, så vikt var EXTREMT viktigt där. 

En stor och en liten pojke, som båda älskade att spela fotboll och springa sig svettiga på alla raster. Jonathan var okräsen, älskade mat och sov som en stock, hans bästis hade energi för 10, satt aldrig stilla, hade aldrig sovit en hel natt i hela sitt lilla liv, men var frisk som en nötkärna även om han var spinkig. 

Låt oss säga att jag då hade varit en nojjig mamma, som tog sköterskans råd på största allvar och la det på min unge, så hade han också kunnat få stora problem, men det gjorde aldrig jag. Han mådde bra, vi åt mest halvfabrikat och pratade aldrig vikt hemma. 

Dagen innan släppte Caroline Engvall sin senaste reportagebok, om grooming och nätfaror, och det är en lika viktig bok. Fällan. Hur vuxna, främst män, lockar in små flickor och pojkar i fruktansvärda situationer. ALLA föräldrar borde köpa den här boken och läsa den NOGA!
Så nu har ni fått två julklappstips som kan hjälpa era barn, eller kanske barnbarn, i framtiden. 

Inga kommentarer: