Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

söndag 10 april 2022

Jag lärde mig en läxa när jag åkte till New York

 2014 eller om det var -15. 

Anyhow, jag hade inte förstått hur kosten påverkade magens gasproduktion, och åt glatt smörgåsar och godis innan flighten och sedan under den också, medan de tillbakahållna gaserna gjorde allt ondare i magen. Fy fasiken vad jag led. 

Jag har inte en aning om hur det är för andra, ni kanske inte får lika ont, vad vet jag, men sedan dess tänker jag svinnoga på vad jag äter innan en flight. Att äta tabletter mot gaser när det enda jag behöver tänka på är vad jag stoppar i mig, är inte aktuellt (för mig).

Är det en bilresa där jag är ensam i bilen spelar det ju ingen roll, då kan man ju bara dra ned fönstret, men i en flygstol, kanske längst in vid fönsterplats (som brukar vara min favvis), är det inte kul att sitta med min mage i o-form.

Så jag äter bara sådant jag vet att jag är ogasig av, ungefär samma som jag alltid äter hemma eftersom jag ju gillar min mage när den är lugn och fin. Få kolhydrater, mer av protein och lite fett. Ägg är lysande flygmat. 

När vi väl ÄR i New York är det annorlunda. Man kan inte vara där utan att äta amerikanska pannkakor med lönnsirap, bagels, pretzels (stora kringlor med saltkort) och annat som görs bäst där.  GUD VAD GOTT!


Och där, till skillnad mot hemma, äter jag en stor frukost. Det hotell jag har bott på flest gånger har kanelbagels som är så goda att bara de i sig är värda resan över Atlanten. (Jag har aldrig hittat sådana bagels i Sverige.) 

Men då promenerar man ju mycket, vilket är en annan sak. 

Peppar peppar så har jag inga minnen av att jag har haft problem med magen väl på plats, vilket ju är skönt för att fika och äta är en stor del av vistelsen och har varit även när jag har besökt staden ensam. Fast jag har nog inte ätit så många bra middagar då utan oftast köpt snabba grejer i de småbutiker som finns överallt.  Lunch har jag däremot ätit för mat behövs när man går nästan en mil varje dag. 


Jag tänkte på det nu när jag tog en GASFRI promenad runt Farsta. 

Det var det. Jag tar ledigt idag, och jobbar i morgon istället. Bra tänkt, Åsa. 

Inga kommentarer: