Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

torsdag 6 maj 2021

Peppar peppar

 så är min enda biverkan ont i armen. Men det får jag ju vilket vaccin jag än tar. TBE, influensa, alla ger samma biverkan. Och armen låser sig vid smärtan, som om den inte går att röra, vilket jag tror är en rest från min frozen shoulder för den funkar ju alldeles utmärkt. Det är bara en känsla och den går över på ett par dagar. 

Så idag är jag mer fokuserad på arbete. Jag petar i första boken i nästa serie, letar ton, lyssnar på andra författare. Det finns en viss sanningshalt i den här trilogin och det kan berättas på flera olika sätt. Det är där jag är i huvudet. 

Jag tittade mer på FHM:s sida igår, och tycker att råden här är väldigt dubbla.

Å ena sidan:

Lättnader för personer som är vaccinerade

Följande rekommendationer är anpassade för dig som är vaccinerad med en dos och låtit tre veckor passera:

  • Du kan träffa friska människor från några olika hushåll och även inomhus. Du kan krama ditt barn och barnbarn, förutsatt att de inte har några symtom. Att umgås med människor utanför sin mindre krets kan innebära att personer med riskfaktorer liksom ovaccinerade ingår i umgänget. Det finns också en risk att personer som ovetande bär på smitta blir en del av det. Därför är det fortsatt viktigt att tänka på att skydda personer i umgängeskretsen som ingår i en riskgrupp genom att följa råden om hur du skyddar dig själv och andra.
  • Du som tillhör en riskgrupp, och inte kunnat jobba eftersom arbetet förutsätter att du är på plats, kan gå tillbaka till arbetsplatsen. Det kan behövas en individuell bedömning av läkare beroende på riskgrupp, till exempel om du har en diagnos som kan påverka hur du svarar på vaccinet.
  • Du kan känna dig trygg med att röra dig lite friare i samhället, t.ex. besöka butiker, gå till hårfrisören och gå på hälsokontroll. Men det är viktigt att du inte bidrar till att skapa trängsel i offentliga miljöer, butiker, arbetsplatser och andra lokaler. Undvik även att resa med allmänna färdmedel under rusningstid.
  • Du behöver inte stanna hemma även om en person i ditt hushåll har covid-19. Du kan till exempel tillåtas att arbeta på plats om du inte kan arbeta hemma. Information om detta kommer från vårdgivaren. Läs mer i Vägledning för smittspårning.
Å andra sidan:

Vi behöver fortsätta att skydda varandra

Det kan finnas en viss risk att du kan bli sjuk, trots vaccinationen, och därmed smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom. Därför gäller de grundläggande råden fortsatt även för dig som är vaccinerad:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus
  • Tvätta händerna ofta
  • Testa dig vid symtom. Läs mer om att testa dig.
I lättnader står att man kan gå till frissan, men i råden nedanför att man ska fortsätta hålla avstånd. 

Jaja. Jag väntar med allt tills jag är fullvaccinerad, tror jag. Eventuellt kanske jag kan träffa någon annan som är vaccinerad. Min bästis Helen fick också sin första dos igår. Simona står på tur i nästa grupp (hon är ju så UNG).
Sedan väntar jag ju på att Jonathan också ska få sitt vaccin. Då tror jag att jag kommer att känna lättnad. 

Det var det. Jag fortsätter med mig pillande så får vi väl se hur det landar ordmässigt.

Tjohoo


DJUPA HÅL under ögonen. Jag är lite sömning, gick upp tidigt i morse, men det där är nog mest ljuset (Hoppas jag verkligen)


4 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Det är svårt att veta vad som är rätt och mindre rätt att göra... Skönt du mår bra iallafall.

Åsa Hellberg sa...

Ja, tack, bara finemang.

Elisabet Nielsen sa...

Fick min första spruta i förra veckan och var lite trött samt fick lite ont i armen dagen efter. Det kändes inte så mycket (just ingenting egentligen) om jag höll armen stilla eller rörde den framåt. Men försökte jag röra den bakåt, t.ex. för att trä armen i en tröjärm eller jackärm, så blev det vilda protester. Och en del svavelosande glosor.

Åsa Hellberg sa...

Elisabet, vad skönt att du också har fått den. Hurra!