Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

lördag 26 november 2022

Jag fattar inte varför huden krackelerar just nu.

 Idag har jag två trasiga fingertoppar och på båda tummarna lossar det flikar som jag först måste sklippa bort och sedan skydda. Inbland tycker jag lite synd om mig. Det är specialplåster, krämer och vanliga plåster. Tvättar jag händerna ramlar plåstren av. Nu använder jag i de flesta fall plasthandskar när jag går på toa, men ibland glömmer jag det och då måste jag ju tvätta händerna = nya, dyra plåster. PLUS att händer faktiskt behöver tvättas i alla fall 2 ggr om dagen. Idag är mina "vanliga" plåster slut, de som jag har över mina compeed som inte alltid vill fästa ordentligt och jag måste åka och handla fler innan jag kan börja jobba ordentligt. Jag är så öm på mitt långfinger på högerhanden och jag skriver ju med fingertopparna. 

Det kan ju inte vara meningen att jag ska behöva ha det så här, fast tänk om det inte finns mer att göra? Det orkar jag inte ens tänka på faktiskt. Då får jag flytta utomlands halvårsvis, för så här illa är det i alla fall aldrig på sommaren. Kanske borde hyra ut lägenheten i Stockholm ett år och satsa på utomlands och Fjällbacka, och bo på hotell när jag är i Stockholm. 

(Jag är lösningsfokuserad, så att sitta här och gnälla utan att fundera på en lösning är inte min grej alls.)

Jag ska sola hela december på hand och fotsolariet, och hoppas ju att det till sist hjälper mig även om jag ser NOLL resultat av det än så länge. Jag har också gjort mer än halva kortisonkuren och den hjälpte varken handflatorna (plus fingrarna) eller fotsulorna, alls. Däremot de mer vanliga fläckarna ovanpå händerna och vid fotlederna. Det är som om jag har två helt olika varianter samtidigt. Fast det är ju huden under fötter och i handflator som är annorlunda än på resten av kroppen, förstås.

Nu ska jag påbörja "underhållskuren", och ska försöka hålla i den även om den inte ger resultat. Så fort jag har slutat helt med kortison tidigare blommar det direkt upp igen. 

Förlåt gnäll, men idag blev jag lite ledsen för att det gör ont att jobba. Men jag tar nya tag för det är jag bäst på, och åker och handlar plåster.

Kämpa Hellberg!

4 kommentarer:

Elisabet Nielsen sa...

En fråga Åsa - använder du ullvantar eller handskar med yllefoder? Detta kan vara ett upphov till torra och narig händer för även om ullär ett underbart naturmaterial så har det en tendens att dra åt sig fukt från huden och ibland, speciellt om man har känslig hud, så kan det dras lite för mycket.
Jag har själv haft problem med torra, nariga händer och till och med blödande självsprickor på fingerknogarna. Att byta min handskar med yllefoder (saknar mina röda mockahandskar, som givetvis hade yllefoder) mot fleecefodrade handskar så började problemen lindras. De är inte helt borta och en sak som jag hela tiden måste tänka på att jag oftast behöver något varmare handskar än de flesta andra i förhållande till väderlek och temperatur - så i t.ex. en snöstorm där andra klarar sig med vanliga fingerhandskar, så behöver jag växla upp till tumhandskar.
Jag har skrivit ett längre inlägg om detta på min blogg: http://elisabetnielsen.blogspot.com/2018/03/problem-med-torra-nariga-hander.html

Vet inte om det kan vara till någon hjälp för dig (men kanske värt att testa innan du hyr ut lägenheten).

Elisabet Nielsen sa...

Ett annat tips är att inte tvätta händerna med tvål när problem är som värst, för det kan irritera huden ytterligare. När det var som värst för mig så använde jag min organiska cleansingoil för ansiktet även till handtvätt. Det hjälpte, även om det kanske inte var någon omedelbar förbättring (tog kanske en vecka innan jag började märka någon reell skillnad, bortsett från att det sved mindre att att tvätta händerna). Jag använde även en härlig aloe vera från Maria Åkerberg när händerna hade torkat.

I min gamla avsomnade eko-blogg kan du se vilka produkter jag berättat om, ifall du vill testa om det här skulle kunna vara en lösning för dig.
http://elisabetsekoblogg.blogspot.com/

Eva-Lotta sa...

Hoppas du får relevant hjälp. Förstår du blir ledsen!

Åsa Hellberg sa...

Men har du psoriasis, Elisabet?
Både bomull och ylle torkar ut, men sjukdomen i sig gör ju det också. Tack för tips!

Tack Eva-Lotta!