Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

lördag 8 december 2018

Det debatteras i mina sociala medier huruvida Persbrandt

är ett bra val som nyårstalare.
Han kommer naturligtvis att sköta själva uppgiften elegant, det är en skicklig skådespelare.
Men var det rätt val (Svt väljer)?
Han är omdebatterad, har själv vittnat i sin självbiografi om hur svinigt han har betett sig, mycket av det faller in under ramen för sexuella trakasserier.

Som en gammal missbruksintressent kan jag tycka att det är superbra att man tar ansvar för sina handlingar. Jag tycker att han gör det i sin bok, som jag har lyssnat på med stort intresse.
Har han gottgjort dem han har skadat?
Det vet jag inte. Det kan bara de skadade säga.

Så. Borde han valts som talare?
Nej, naturligtvis inte.
Dessutom vore det rätta för honom nu att hoppa av med hänvisning till att han förstår själv att han borde göra mer, prata högre om mansroller och patriarkat, förtjäna sin plats, innan han ställer sig på Skansens scen och talar till hela svenska folket.

Det omdömet borde han ha haft när han fick frågan (som Svt aldrig borde ställt) men när han  inte hade det då, kanske smickrades av uppdraget, är det ju fullt möjligt att backa nu.
Kan presentatörer av Oscarsgalan hoppa av (Kevin Hart, som har uttryckt sig homofobiskt) så kan man hoppa ner från Skansenscenen också.


Och man borde valt en kvinna.

Eftersom man numera byter inringare varje år, vore väl just det här året en god idé att skicka fram en ung kvinna som representant för det nya vi hoppas på.
I alla fall gör jag det.
Jag har stora förhoppningar på de unga som kommer efter oss!