Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

torsdag 26 januari 2023

Bra dag, men ...

 jag fick inte tag på det jag främst åkte till museet för att se. Inte ens digitalt, där de sa att det skulle finnas. De hjälpte mig verkligen på museet, visade mig var jag kunde hitta olika saker, men just den grejen var det ingen av de TRE som hjälpte mig som kunde få fram.

Det är inte viktigast i världen, men det hade varit roligt som en krydda i manuset. Jag kan hitta på, såklart, men det finns ju ett FACIT tänker jag.

Jag solade också, kasst solarium som brände på ryggen, vilket bra solarium INTE gör. Jag kunde inte ligga kvar hela bokade tiden, och nu är min rygg rosa. 

JAJA. 

Igår var det i princip fullsatt, och bibliotekarien sa att jag nog var den som dragit näst mest av alla författare hon hade sett där (Mest drog Wilderäng, som ju är en lokal författare.) Det var supertrevligt! Och extra roligt när det kommer mycket folk, förstås. 

Nu har jag precis beställt köttbullar, utan sås och potatismos, bara med inlagd gurka och lingonsylt som jag kan ta ett par droppar av. Blir jag hungrig senare har jag fyllt på förrådet av frukt. Och köpt räkor och avokado som jag ska äta till frukost. Jag tar med frukt till flyget också, ifall jag inte kan äta ett dugg av maten ombord. Jag har beställ glutenfri mat, det var ett lotteri mellan det och laktosfritt, men kan ju hoppa av såser och sånt det kan vara mjölkprodukter i. Vi får väl se. 

Till lunch idag testade jag att äta ris, och det funkade. Jag var så vidrigt hungrig, att när jag gick förbi ett sushiställe köpte jag 8 bitar, för fisk och skaldjur är ju okej. Och vitt ris är det första man kan lägga till i den här dieten, så då gjorde jag det. Men jag åt varken soja eller wasabi. 

Så ris på flyget vore ju toppen. Flygresan är på många timmar och sedan är det två timmars transfer efter det, så mat på något sätt är ju nödvändigt. Det vore bara så tråkigt om jag pajjar något med att äta fel för att jag är vrålhungrig. 

I morse träffade jag min tremänning för första gången, hennes farfar (Gustav) var min morfars lillebror. Så roligt! Hon jobbar i Gothia towersbyggnaden och därför funkade det ju superbra att ses på hotellet och ta en förmiddagsfika och prata om de gamla gubbarna. Hon var på morfars begravning, som jag inte minns ett dugg av. Så märkligt. Det var 1987, jag var 25, så jag borde ju komma ihåg den men det gör jag inte.  H

De var raska på roomservice, så jag hann äta innan jag skriver klart. Det var väldigt goda köttbullar. Rekommenderas om ni bor här någon gång. 

Min redigeringsläsning har gått åt fanders här, jag har läst fem sidor. Så de återstående 140 eller vad det är, får jag göra på Kanarieöarna i helgen. Jag måste lämna manus söndag kväll. 

Det ska vara dåligt väder i flera dagar, så det passar ju bra. 

Där har vi det. Jag har duschat, rakat benen och nu ska jag smörja in mina  STACKARS fötter med Helosansalva (för just fötter.) Jag har packat det som ska ligga i lilla resväskan i bilens baklucka, och lyft ut sådant jag behöver packa ned i den stora väskan som ligger i bilen nu. Toalettsaker och sånt, ni vet. Jag har också packat min handväska, den som jag alltid har när jag reser till sådana här ställen. En gammal som jag köpte på Indiska för 100 år sedan. Sommarkläder, tunna, mjuka och stretchiga, så att man sitter skönt på flyget. Den beiga tröjcapen är så skön och väldigt gammal, från Karen Millen. Bra köp. 


Lika gammal väska. Under, en plastig sak som är perfekt för extragrejer. Tror det kallas weekendväska, men så mycket går faktiskt inte i den. Billig, även om den ser dyr ut.


I morgon ska jag rulla ut hotellets garage vid halv sju, drygt tre timmar innan avgång. Det tar 20 minuter till Landvetter härifrån, men jag gillar att vara ute i god tid. IFALL något gör att det tar lite längre tid än vanligt att köra dit. Väl där har jag bokat parkering men det är inte så långt att gå till terminalen. Jag är incheckad och ska enbart få ut tags till väskan i någon automat och sedan droppa den, eller om man måste ställa sig i någon kö för att lämna den. 

Så upp tidigt som satan, jag behöver ett par timmar för att komma igång, dricka kaffe (pulver på rummet), äta mina räkor och avokado, och kolla så att allt är med. Kanske fixa lite med håret, och sätta på mig mascara. Vi får väl se hur trött jag är. 

Vi hörs från Spanien! Hejhej.

 


6 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Hoppas resan går bra!

suziluz sa...

Nej då, du pajar inget med någon enstaka "fel" måltid på AIP när du väl är inkörd! Och det är du ju nu, efter så pass lång tid. Huvudsaken är att du efter det fortsätter med AIP, så gör någon enstaka måltid ingen skillnad. (Om du inte äter sånt du brukar reagera på förstås, men det utgår jag från att du fattar...;)

Åsa Hellberg sa...

Suzilus, min räddande ängel. Äter du AIP? Jag har svårt att förstå hur man ska äta det i längden? Utesluter du allt som står på listan, eller har du återfört och kommit på vad du tål och inte?
Mitt ENDA problem är ju mitt psoriasis, så att tillföra det jag har tagit bort kommer ju inte att visa sig omedelbart.
Bröd och socker är jag ju van att utesluta eftersom jag har ätit LCHF mycket (min mage gillar verkligen det) men kryddor, Yoghurt och ost känns hårt och svårt.
Vill du dela med dig av hur du har gjort?
Just nu äter jag för mycket frukt, för jag hade inte överlevt annars, känns det som.

Åsa Hellberg sa...

Eva-Lotta, tack!

suziluz sa...

Jag äter inte AIP längre, det är det ju heller inte meningen att man ska i längden, utan man ska läka tarmen och sakta återinföra. För mig var det ganska lätt, jag åt strikt AIP i en månad och började sedan återinföra det jag trodde att jag inte har reagerat på innan, en sak i taget och sparade mina osäkra till sist. Fick ändå några förvåningar på vägen, alltså reagerade på mat jag trodde var säker för mig. Har väl hittat någotsånär vad mina triggers är (mjölkprodukter och tofu är mina allra största bovar) och äter därefter. Men det var förstås lättare för mig som har just magen som största problem och en så tydlig pekpinne när man får ränna på toa.
Jag återinförde en hel del kryddor nästan först av allt. Aktar mig fortfarande för så mycket tillsatser som möjligt som ska konservera/emulgera etc och lagar det mesta av maten själv. Då funkar det att fuska då och då också med sånt jag inte tål så bra.
Vad det gäller huden tror jag tyvärr att du kanske inte ser resultat lika snabbt, det kan nog ta några månader, minst tre skulle jag gissa. Men du skulle kunna läsa på lite om histaminrik kost, eftersom det har en tendens att ge hudreaktioner. Det är mat som är lagrad (rökt, torkad, fermenterad etc) som är det största problemet då. Äter jag histaminrik mat får jag rejäla nässelutslag.

Åsa Hellberg sa...

TACK. Jag har alltid tänkt att laktos är ett av mina problem, men tror mer på mjölsockret faktiskt, eftersom jag kan reagera även på laktosfri grädde (med att springa på toa)
ELLER om jag reagerar på att det är för fett (gäller mest den feta grädden).
Det återstår att se.
Eftersom mitt psoriasis kom efter en häftig infektion (har varit helt fri från det i 40 år), så tror jag egentligen att jag tål det mesta men i små doser. Jag överäter ju gärna, och därför är det bättre att helt låta bli socker, mjöl och sånt som jag äter för mycket av.

Tack igen!