Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

lördag 24 november 2018

Och här har vi då svaret:

Heter det "innan jul" eller "före jul"?
Båda går bra. Det gamla "förbudet" mot ett uttryck som "innan jul" grundade sig på en ofullständig beskrivning av svenska språket.
Språkrådet säger så här i frågan:
"Före och innan är inte utbytbara i alla sammanhang.
Det som har vållat mest diskussion, och som nu är helt accepterat, är att man använder innan som preposition. 'Vi kommer innan jul' går alltså lika bra som 'Vi kommer före jul'.
Men innan kan också användas för att inleda bisatser: 'Vi kommer innan tomten kommer', och då går det inte att byta ut mot före. 'Vi kommer före tomten kommer' ses alltså inte som korrekt.
Slutsatsen är alltså att både innan och före kan användas som prepositioner, men att bara innan duger som bisatsinledare."


1 kommentar:

Eva-Lotta sa...

Så som sista exemplet säger man ju inte heller!?