Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

måndag 6 maj 2019

Kan vi prata kort om RETURER.

Detta system som gör att handeln inte behöver anstränga sig särskilt mycket för att sälja sina produkter. De kan nämligen lämna tillbaka det som inte har sålts.

Det drabbar förstås oss författare som får betalt för sålda ex vid en viss tidpunkt och sedan i princip kan bli skyldiga pengar om handeln väljer att returnera ens ex mer än ett år senare.
Som jag har förstått det finns det inte ens en tidsgräns för returerna.

Yes box, det har hänt mig och det händer andra.

Jag har aldrig blivit så drabbad som den här gången, och det känns otroligt trist att behöva säga att jag nästan inte vill sälja mina böcker i bokhandeln (läs stormarknad) med det här systemet, för man blir så jävla livegen.
Det går ju inte att planera någonting som inkluderar försäljning av inbjudna böcker, det som trots allt känns som det "finaste" vi ger ut.

Jag är sur och irriterad, men ska jobba så blir det bättre.
Jag ska finjustera min nästa INBUNDNA bok!

Häpp.



7 kommentarer:

Hanna Lans sa...

För mig med oberoende förlag är också bokhandlarna den svåraste samarbetspartnern. De har krångliga inköpsordrar och ett krångligt faktureringssystem. Jag v i l l ju att bokhandlarna ska finnas kvar, men Adlibris är så oerhört mycket enklare. Där är dessutom mina böcker långt billigare än i gandeln eftersom de lägger på hutlösa summor i administrativa avgifter.

Eva-Lotta sa...

Vilket konstigt system, det kan ju drabba hur hårt som helst!

Anonym sa...

Det var det mest idiotiska system jag någonsin hört om! Jättesvårt för er författare att inte ha en aning om ifall bokförsäljningen blir på plus eller minus, åtminstone borde det finnas en tidsgräns för returerna!

Kram
Marianne

Robert W sa...

Tossigt att författaren får betalt i förväg skulle jag vilja tillägga. Det borde vara lättare att styra över sin ekonomi om royaltyn beräknades på faktiskt sålda böcker.

Åsa Hellberg sa...

Ja, det är problematiskt.
Vi får ju royalty på sålda böcker till handeln, förlagen har ju ingen koll på hur mycket som går ut därifrån, bara vad som levereras till dem.
I mitt fall är det nog snarare jättarna i livsmedelsbranschen som är problemet.
Ica, Coop etc. De köper hiskeliga volymer, och då kan de, som nu då, skicka tillbaka flera tusen ex ett år senare..

Hanna Lans sa...

Det är faktiskt ett helgalet system. Jag tänkte inte ens på Ica m fl, de kan ju verkligen stjälpa både förlag och författare. Det är ju inte bara galet med returerna, det är galet att du som författare inte är skyddad mot detta. Förlagets avtal med köparna ska ju inte falla tillbaka på dig liksom. Suck.

Annika Estassy sa...

Ja, det är ett märkligt - och orättvist - system.