Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

måndag 8 mars 2021

Kvinnodagen.

 



De här tavlorna hänger över min säng. Den första symboliserar förstås feminism och den andra (för mig) FRIHET (tre kvinnor ligger på taket på en gammal folkabuss och pekar ut i rymden)

Och ingen kan ju säga att den inte fortfarande behövs.

Jag tycker att vi för lite pratar om det som är kärnvärdet och som förstås kommer att lyftas idag: jämställdhet. 

Något jag har funderat på det senaste dagarna är en del av det:  Jag tycker jag att diskussionen om sexism, kvinnors kroppar, hur vi framställer dem, hamnar för långt ned i näringskedjan. Ansvaret för att göra något åt hur unga kvinnor framställs läggs på dem själva, istället för på topparna = ägarna/reklamköparna som gör beställningarna. 

Vi är ju överens om att det är det manliga ögat på oss som styr.

Men återigen är det kvinnor som ska bära ansvaret, förändra sig och föregå med "gott exempel." Unga kvinnor hängs ut, ställs till svars ("för är man influencer har man inget privatliv") medan INGEN frågar näringslivet hur man resonerar när man gång på gång sexualiserar kvinnor. Det är ju där beställningarna läggs, besluten tas, pengar betalas ut, borde inte de då ställas till svars istället?

För naturligtvis är det ett problem att kvinnors kroppar sexualiseras, men vi måste börja i rätt ände. Det finns goda exempel på hur reklam får utformas i andra länder, det är väl något som vi också kan göra? Det är ju i alla fall att lägga ansvaret där det hör hemma. För om beställningen till influencern är "inget sexigt" så är det precis vad köparen/reklambyrån kommer att få. 

I övrigt vill jag som alltid proklamera delad föräldraförsäkring, 50/50 (så långt det går), som kan leda till en mer ekonomisk frihet och senare till ett rättvist pensionssystem. Gärna i morgon. Att spara in på kvinnoyrken är ett jävla skitsätt att driva ett land. Det kan inte vara så att man måste vara gift för att överleva. Det är ett system som är så mossigt att det banne mig borde skrotas omdedelbart!


Ikväll ska jag prata om unga kvinnors rätt till sin kropp. 

Det ska bli mig ett sant nöje!

För mer info: Kungsbacka bibliotek på Facebook.

(Nu ska jag köpa en selfielampa som funkar ikväll. Och alla andra dagar man behöver ljus i ansiktet inför en inspelning (ljuset ligger i ringen). Jag har använt Jonathan som rådgivare och hittade en inte alltför dyr på Kjell och Co. 599 kr för den som är intresserad.)






Inga kommentarer: