"Hej Åsa, jag sitter och försöker få ihop en historia att berätta i bokform. Jag har ingen utbildning i skrivandets konst men jag har läst en hel om hur man bygger upp en roman och nu har jag stött på en fråga som jag tänkte fråga dig som är proffs (galet bra böcker du skriver förresten): i ett av skrivtipsen jag hittat på nätet, står det att man kan dela upp boken i tre akter och i varje akt "ska" då vissa saker ske/utvecklas/presenteras/knytas ihop/läggas fram osv för att berättelsen ska fungera bra dramaturgiskt.
Men, måste alla dessa tre akter vara lika långa månntro? Det stor inget om detta i skrivtipset så jag blir lite villrådig. För mig skulle jag kanske få ihop storyn om akt 3, (där hjälten återvänder med nya insikter och slutstriden sker osv.) är lite kortare än de två första akterna. Eller är det jättefel? Vad tycker du?"
Hej Anne.
Jag är ingen större fan av skrivråd, ändå ska jag ge ett själv: skriv på det sättet som du är bekväm med.
Om det är en början en mitt och ett slut i olika längd har ingen som helst betydelse.
Jag har aldrig någonsin ens reflekterat över det när jag skriver, istället travar jag bara på.
Den man kanske kan tänka på är att efter ungefär 50-60% procent inte lägga in nya trådar för de kan bli svårt att tråckla ihop allt på slutet då, men klarar man det så strunta i det rådet också.
Gör det som blir ett manus för då har du gjort rätt.
Det betyder inte att ett förlag antar det, men det är en större chans för det än om du fastnar för att ett tillvägagångssätt inte passar dig.
Kör hårt, lycka till med slutstriden! :)
Mina föreläsningar.
Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras.
Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka.
Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling.
Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär.
För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek.
Bokning sker via Författarcentrum
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Det låter som kloka råd. De som skriver böcker OM skrivande eller föreläser om hur böcker ska skrivas har sällan själva publicerat några skönlitterära böcker.
Helt rätt, Robert!
Hej igen, tack tack! Det låter klokt och bra! Jag ska skriva pch få ihop min historia och så får ”akterna” bli så långa de blir!
Tack för hjälpen!
Skicka en kommentar