Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

måndag 13 augusti 2018

Jag känner mig lite stressad över att börja redigera ungdomsboken.

Inte för att jag skulle ha tidsbrist utan för att det är så många påpekanden att jag kommer att tappa sugen.
Det har hittills aldrig hänt och sannolikheten för att det ska hända är därför inte hög, men det är en rädsla för det likförbannat (alla manus, inte bara detta).

Eftersom jag inte har tittat i manusluntan än vet jag inte hur mycket det är på varje sida.
Men för att känna mig trygg och komfortabel med att jag klarar jobbet fram till deadline sista september (i praktiken onsdagen sista veckan eftersom bokmässan kommer på fredagen) så måste jag göra något för att komma förbi det.

Det här är en ny förläggare för mig, och redan nu har hon involverat redaktören vilket betyder att jag förmodligen får allt på ett bräde. Jag hörde ju redan när vi träffades för att prata om det att det är en hel del.

När jag jobbar med vuxenromanerna får jag först feedback av Teresa som handlar om det övergripande och sedan när det arbetet är gjort, tar en redaktör över och tittar på det rent språkliga.

Här är det alltså annorlunda.

Anyhow. Hur ska jag komma förbi min rädsla? Hur ska jag hantera motståndet jag känner?

Struktur.

Det första jag ska göra är att tratta ned det till dagsverke. Titta lite på varje sida, utan att läsa, för att se hur många anteckningar det är och kanske lite hur de ser ut. Jag behöver veta hur många sidor jag kan/måste jag bearbeta per dag för att hålla min deadline.
Det är mitt enda mål idag.
Hitta min STRUKTUR.
Gud, vad jag mår bra av att luta mig mot det!

När den är på plats är det faktiskt bara att börja jobba. Jag tar den lilla del-luntan till skrivbordet (säg 15 sidor) och jobbar genom dem till det är klart, då slutar jag.
Sedan upprepar jag samma sak till det är klart.
Vissa dagar kommer att gå snabbare än andra, men jag kommer inte att sluta innan dagsmålet är klart.

Sådär. Då blev det lite tips så här måndag morgon.

Utöver att hitta stuktur måste jag lämna tillbaka fläkten jag köpte och hämta piller för håret, som jag har beställt.
Priorin.
Jag tycker att jag tappar lite hår och behöver stärka upp något kanske. Jag provar Priorin så får vi se vad som händer.

Hoppas att ni får en fin vecka.

Update:
10 sidor om dagen i 19 dagar.
Jag börjar i morgon!







3 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Verkligen ett annat upplägg, men din struktur låter bra!

Åsa Hellberg sa...

Tack, det ska nog funka till sist.

Annelie sa...

Apropå priorin måste jag tipsa dig om något betydligt billigare Åsa! Det verksamma ämnet i priorin är B7, även kallat biotin. Sök efter det som kosttillskott istället - oftast är det högre doser till MYCKET lägre pris, men samma effekt som priorin.